Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Школско законодавство – основа развоја образовања и васпитања - каталошки број 347

DSCF4621Регионални центар за професионални развој запослених у образовању Смедерево на иницијативу запослених у смедеревским школама организовао је реализацију акредитованог програма обуке
„Школско законодавство – основа развоја образовања и васпитања“(кат.бр.347) 9. и 10. новембра 2017. године.
Циљ је био унапређивање образовања и васпитања добрим познавањем права, обавеза и одговорности запослених, ученика и њихових родитеља и правилном применом школског законодавства, ради стварања недискриминаторне климе и сигурне средине за развој ученика
Првог дана обуке обрађиване су две теме:

- Школа безбедно место, са подтемама: Заштита и безбедност ученика; Превенција заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања.
Ове подтеме садрже превенцију безбедности и заштите ученика и запослених од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, као и интервенисање, васпитни, појачан и интензиван васпитни рад у случајевима повреде законских забрана.
- Ученик одговорни учесник образовања и васпитања, са подтемама: Ученик учесник у систему одлучивања, Обавезе и одговорности ученика и Заштита права ученика.
Ове подтеме садрже: повреде обавеза ученика, васпитне мере, васпитно-дисциплински поступак и мере; средства правне заштите ученика – приговоре и жалбу.
Реализатори тема првог дана су биле: Славица Ђорђевић, дипломирани правник, Наташа Стојановић, председник Педагошког друштва Србије.
Другог дана обуке обрађиване су теме:
- Право свих на образовање са подтемама: Упис у основну и средњу школу – услов за стицање образовања деце, ученика и одраслих; Права и обавезе учесника образовања; Оцењивање и напредовање ученика.
Ове подтеме садрже: Право на образовање – универзално право садржано у међународном и домаћем законодавству; Услове и поступак уписа деце, ученика и одраслих у све врсте школа; Обавезе учесника образовања; Право на јавно и континуирано оцењивање и стицање квалитетног образовања и васпитања.
- Органи школе у служби остваривања принципа и циљева образовања и васпитања са подтемама: Органи управљања и руковођења, саветотавни и стручни органи; место и улога ученичког парламента.
Ове подтеме садрже: принципе и циљеве образовања и васпитања; надлежност, мандат, међусобну повезаност и одговорност органа и тела за остваривање принципа и циљева образовања и васпитања.
Реализатори тема: Смиља Крнета, дипломирани правник и аутор програма, Славица Ђорђевић, дипломирани правник, и Наташа Стојановић, председник Педагошког друштва Србије.
Семинар је веома успешно реализован јер су многе дилеме и питања учесника везане за законску регулативу добиле одговор.

Слике

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 33 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији