Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Дебата о мониторингу подземних и површинских вода, ЕУ стандардима и заштити воде у Србији

dmv nslДебата „Мониторинг подземних и површинских вода – ЕУ стандарди и систем заштите вода у Србији“ одржана је на Међународни дан заштите биодиверзитета, у уторак 22. маја у Регионалном центру Смедерево. Овај догађај, који је у нашем граду окупио жељену циљну групу – професоре и ученике, представнике локалне самоуправе и локалних еколошких покрета, део је серије догађаја које Европски покрет у Србији и Факултет политичких наука организују у укупно 17 градова Србије, у сарадњи са Европским покретом у Србији – Сремска Митровица и Европским покретом у Србији – Краљево, а у оквиру пројекта “Европа за мене“ који подржава делегација Европске уније. Примарни циљ пројекта је да се у јавности покрену разговори о темама значајним за Србију у процесу европских интеграција и да се грађанима пруже проверене и корисне информације.

У најавном делу дебате присутнима се обратио мр Драган Живојиноћ са Факултета политичких наука у Београду, који је истакао да се ова тема тиче свих нас, јер иако је Србија богато водно подручје, без заштите воде нема ни опстанка, а ни усаглашавања са ЕУ стандардима.

Проф. др Весна Ристић Вакањац са Рударско–геолошког факултета Универзитета у Београду говорила је о подземним водама у Србији појашњавајући да је стање нивоа подземних вода главни параметар за одређивање квантитавног статуса у Оквирној директиви о водама ЕУ. Захтева се да се обезбеди ниво који не угрожава расположиви ресурс подземне воде дугогодишњим коришћењем и који осигурава да неће доћи до неуспеха у достизању еколошких циљева у придруженим површинским водама, као ни угрожавања копнених еко-система. Професорка Ристић Вакањац закључила је да су подземне воде од изузетне важности, јер тренутно на територији Србије 70 посто становништва добија воду за своје потребе на рачун подземних вода.

Проф. др Мирјана Бартула са Факултета за примењену екологију „Футура“ Универзитета „Сингидунум“ указала је на важност интегралног, односно координираног управљања водама које нам обезбеђује довољну количину воде адекватног квалитета за становништво и привреду, заштиту људи и материјалних добара од штетног дејства вода, као и заштиту водених и од вода зависних екосистема.

„Правни оквир за интегрално управљање водним ресурсима је ОДВ Европске уније, која као крајњи циљ има достизање доброг хидролошког, еколошког и хемијског статуса свих вода. Како би се остварио крајњи циљ Директиве, неопходно је да се за сваки од сливова направи план управљања – интегрално планирање управљања речним сливом који садржи четири сложене фазе, од којих је завршна израда Плана управљања речним басеном“, рекла је проф. Бартула.

Професорка др Дарја Жарковић из Високе школе струковних студија „Београдска политехника“ сматра да, када је реч о заштити вода, у будућности наше деловање треба да буде окренуто у два правца – од врха ка дну односно од органа власти ка грађанима, крајњим корисницима и од грађана, покретањем иницијатива ка органима који су задужени за праћење квалитета воде. Проф. Жарковић осврнула се и на Извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција, уочене недостатке и мере које се сугеришу ради поправљања стања – првенствено је потребно јачање административног капацитета у области вода, посебно у области мониторинга, оснаживање међуинституционалне сарадње и стриктнија и одлучнија примена закона, нарочито у области загађења и испуштања отпадних вода.

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е:

Регионални центар Смедерево је и на Порталу јавних набавки portal.ujn.gov.rs објавио 2 позива за јавну набавку мале вредности: 

1. Услуге кетеринга за потребе Регионалног центра Смедерево у сврху организације активности

2. Набавка добара за одржавање семинара у Регионалном центру Смедерево

Позив је објављен 19. 03. 2019. год., рок за пријаву је 26. 03. 2019. год

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 139 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији