Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Друга реализација семинара "Социјална компетентност као претпоставка успешне социјализације ученика" (катал. број: 85)

sskj nslЗбог великог интересовање просветних радника семинар „Социјална компетентност као претпоставка успешне социјализације ученика“ реализован је по други пут за недељу дана у нашем Центру.

Ауторке и реализаторке семинара Миљана Китановић, стручни сарадник и наставник психологије у Гимназији „Душан Васиљев" у Кикинди, и Гордана Булатовић, професор разредне наставе и самостални стручни сарадник ЦСУ Кикинда, упознале су смедеревске просветне раднике са истраживањима која доказују да је у савременом образовном систему рационални, когнитивни развој ученика још увек испред емоционалног и социјалног развоја који је занемарен. Кроз разноврсне презентације, много примера из праксе и размену искустава на семинару се говорило о томе да социјално компетентна деца имају боља школска постигнућа, квалитетније вршњачке односе, веће самопоуздање, бољу самоконтролу и адекватну социјалну прилагођеност, а да је наставник тај који мора да превентивно делује и својим деловањем заштити ученике од насиља, злостављања, занемаривања и дискриминације.

У актуелном тренутку, када је вршњачко насиље у порасту и када је много забележених примера проблематичног понашања ученика, проблеме треба сагледати системски, наставу треба индивидуализовати и прилагодити је потенцијалима ученика, при чему никада не треба изједначавати способности ученика са његовом личном вредношћу.

На крају се дошло до закључака који су водиља ове обуке – сви људи имају једну заједничку карактеристику: сви смо ми различити и свако од нас жели бити прихваћен у тој различитости. У основи многих сукоба је наше виђење различитости и нетолеранција на различитост. Судови о другима, наше одлуке и понашања засновани су на нашим перцепцијама, људи разумеју свет нe онакав какав јесте, него на начин како га перцепирају и ту је узрок већине проблема, али развијањем социјалне компетентности сви проблеми могу да се ублаже и неутралишу.

Захваљујући непосредности и стручности наших гошћи из Кикинде, као и доброј интерактивној атмосфери која је мотивационо деловала на полазнике, и друга реализација овог семинара у Смедереву протекла је на најлепши начин, па се ускоро надамо новим дружењима и обукама.

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 164 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији