Регионални центар Смедерево

Serbian English

lrnsbrn Basic Serbian language course for foreign residents of Smederevo

The Regional Centre for Professional Development of Employees in Education organises a basic Serbian language course for foreign nationals residing in Smederevo. The aim of the course is to acquire basic spoken communication skills in Serbian, as well as some additional knowledge such as basic grammar, comprihension of written texts and writing. The course will be divided in 20 one-hour-lessons, which will be organised in both morning and afternoon shifts, dependint on the availability of the candidates. We promiss a great learning experience in a relaxed and comfortable atmosphere and in small groups. The main communication language for learning will be English, although the teacher may also use his own skills in Italian and some other languages to accomodate the needs of all the candidates.
For more information and to apply, send an email to: mprzic@rcsmed.edu.rs until April 15th.

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Примена стандардних и иновативних реквизита у физичком вежбању уз мере безбедности и прву помоћ (катал. број: 824)

fzck nslПодстицајна за рад, интерактивна атмосфера, одлична организација, много корисних знања примењивих у наставној пракси, изузетна стручност и срдачност аутора и реализатора семинара и одлична прилика за стручно усавршавање професора Физичког/Физичког и здравственог васпитања смедеревских основних и средњих школа (и понеког учесника ван територије Смедерева) – тако укратко гласе сумирани утисци са семинара „Примена стандардних и иновативних реквизита у физичком вежбању уз мере безбедности и прву помоћ“ (катал. број: 824), реализованог прошле суботе у нашем Центру.

Био је ово први пут од оснивања РЦ Смедерево да се организује за наставнике Физичког васпитања семинар који развија  компетенције за наставну област, предмет и методику наставе. Проф. др Милан Цветковић, ванредни професор Факултета спорта и физичког васпитања у Новом Саду, и Драган Грујичић, мастер професор физичког васпитања и спорта, медицински техничар и предавач прве помоћи, аутори и реализатори семинара акредитованог код Центра за стручно усавршавање Кикинда, на конкретан и примењив начин дали су смедеревским наставницима савремене препоруке за развијање базичких моторичких способности у настави физичког васпитања, сугерисали им како да осавремене структуру часа у складу са захтевима савременог доба и како да примене стандардне и иновативне реквизите у настави. Да често недостатак финансијских средстава и потребне опреме нису оправдање за недостатак залагања и ентузијазма, доказано је управо на овом семинару – од пластичних водоводних цеви могу да се направе препоне или палице потребне за вежбе на часовима физичког васпитања.

Прошлост бележи, нажалост, и немиле догађаје са трагичним исходом – урођени здравствени проблеми ученика, недостатак кондиције или премор често могу да изазову и трагичне последице када је тело изложено напору физичког вежбања, па наставници морају да буду добро обучени и за овакве ситуације у наставној пракси. У складу са превентивним деловањем и овим обликом едукације, посебна пажња у презентацији садржаја семинара посвећена је мерама безбедности на часовима током организованог физичког вежбања и оспособљавању наставника за пружање прве помоћи на часу код одређених стања, повреда и обољења.

Након теоријског дела семинара, који је обухватио низ предавања обогаћених адекватним презентацијама и разменом искустава полазника, други, практични део обуке реализован је у сали Техничке школе у Смедереву. Наставници су кроз низ демонстрационих вежби применили знања о томе како да правилно помогну повређеном у ситуацији изненадног колапса организма и практична знања о правилном положају за опоравак повређеног. Кроз вежбе са препонама и палицама, прескакање ластиша и друге облике задатака показано је како да се утиче на развој моторичких способности код ученика.

На крају семинара сваки учесник добио је диск са наснимљеним материјалом о различитим облицима физичког вежбања на часу, што ће такође бити од велике користи за рад са ученицима у фискултурним салама и на школским теренима.

Зато се са правом може закључити да су циљеви реализоване обуке у потпуности испуњени и да су наши наставници на крају семинара са правом, уз аплауз и речи захвалности, како ауторима семинара, тако и Миљани Кравић, в. д. директора РЦ Смедерево, изразили своје одушевљење.


javni poziv

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 133 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији