Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Превенција конфликтних ситуација - VII радионица - "Развој воље и иницијативе"

resavanje konflikata vii radionicaНа седмој радионици пројекта „Превенција конфликтних ситуација“ учесници су имали прилику да се упознају са развојем базичних способности за обраду емоција коју по О.Л.И. интегративном психодинамком методу називамо Воља и Иницијатива. Са овим предавањем заокружили смо циклус приказа начина на који развој базичних способности за обраду емоција може утицати повољно на превенцију и решавање конфликтних ситуација.
На досадашњим радионицама овог пројекта бавили смо се развијањем преосталих базичних способности за обраду емоција које представљају саставни део једне сложене Способности за љубав и рад, а данас је прича заокружена Тренингом Воље и покретањем Иницијативе.
Воља је способност која се развија и пролази кроз одређене фазе. Често се људи заглаве у одређеној фази развоја способности која је адекватна за млађи узраст, али није функционална за одраслу особу. Развој воље пролази кроз следеће фазе: контра воља, добра воља, аутономна воља.Највиши ниво људског успеха на линији развоја воље се манифестује у психолошком достизању креативне добробити. Неуспех у развоју воље се манифестује кроз својевољу неприкладну узрасту и вољу која се окреће против самог себе. Воља може имати и два смера: уназад - ка манипулацији другима и собом и у напред - ка самоактуализацији. Откриће сопствене, аутентичне воље је можда најзначајнији и одлучујући догађај у животу човека. Воља је централна сила наше индивидуалности.„Способност Ега за улагања континуираних напора у остваривање развојних циљева-способност особе да се развија у самосталну индивидуу. Дубока, унутрашња усмереност (интенционалност) ка циљу, ка промени. То је Способност Воља, а Иницијатива је способност да се отпочне, покрене нешто самостално, вољност да се преузме први корак, као и одговорност за то, да се истраје у отпочетој активности. Иницијатива је кад “препознам и урадим оно што мислим да треба да се уради пре него што то неко тражи од мене”, каже психотерапеут, креатор О.Л.И. метода, Небојша Јовановић.
На данашњем предавању учесници су имали прилику да чују практичне примере вежбања развоја ових способности код ученика, у учионици које су наставници и учитељи, учесници он-лајн обука о превенцији конфликата применили у свом раду, али такође и да чују и науче технике које им у личном животу могу помоћи у развоју базичних способности за обраду емоција. Воља је способност која се може тренирати и развијати до Транперсоналне воље чија је карактеристика усмереност не само на сопствену добит, него и на добробит окружења, других људи, средине, а Иницијатива способност која се може развијати ка узајамности и стваралаштву тако да омогућава особи налажење смисла живота. Учесници предавања добили су на поклон нове методе и алате за развој својих способности као и технике за подршку у развоју ученика са којима свакодневно раде.За све учеснике овог предавања обезбеђене су и потврде о два сата стручног усавршвања у оквиру установе и материјали везани за садржај радионице које они могу касније применити у раду са ученицима.
Програм овог пројекта проистекао је из „Тренинга за развој вештина превенције и решавања конфликтних ситуација“ акредитованог код Удружења за психотерапију, саветовање и коучинг Србије. Намењен је просветним радицима, али и свима другима који желе да раде на свом развоју.
Утисци учесника досадашњих радионица позитивни су. Нарочито је наглашена примена сазнања са ових радионица у свакодневном животу и раду.
Аутор и реализатор пројекта
Мирјана Кокерић
Акредитовани коуч Удружења за психотерапију, саветовање и коучинг Србије, са националним сертификатом

Слике

 

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е:

Регионални центар Смедерево је и на Порталу јавних набавки portal.ujn.gov.rs објавио 2 позива за јавну набавку мале вредности: 

1. Услуге кетеринга за потребе Регионалног центра Смедерево у сврху организације активности

2. Набавка добара за одржавање семинара у Регионалном центру Смедерево

Позив је објављен 19. 03. 2019. год., рок за пријаву је 26. 03. 2019. год

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 140 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији