Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Трибина "Климатске промене"

kp nslУ суботу, 5. маја 2018. године, са почетком у 11:00, у просторијама Регионалног Центра Смедерево, одржана је трибина под називом: „Климатске промене“. Трибину је организовало Српско Географско Друштво, подружница Смедерево, под вођством мр Виолете Станимировић. Предавачи који су учествовали на трибини су били: проф. др Јелена Луковић, са темом: „Глобалне климатске промене и климатске непогоде“, проф. др Слободан Миладиновић „Промене у атмосфери настале коришћењем муниције са осиромашеним уранијумом“, мср Војислав Деђански „Климатски услови за развој пољопривреде града Смедерево“.

Трибини је присуствовало око 35 учесника: географи али и биолози, физичари, лекари, чланови Локалног еколошког покрета Смедерево и ученици Гимназије.
Појава глобалног загревања је очигледна. Доказано је да се глобално загревање не догађа само од себе и да је последица антропогеног утицаја. У овом тренутку, просечна температура на Земљи је за 0,8 °C виша него пре индустријске револуције. Ако се овај тренд настави, просечна температура на Земљи би могла да се повећа за 1,4-6,4 °C до краја овог века.
Проф. др Јелена Луковић је говорила о последицама промене климе у виду суша и поплава, како на глобалном, тако и на локалном нивоу. Шумски пожари су чешћи и озбиљнији. На многим подручјима колебање температуре и пораст суше, ограничава пољопривредну производњу, а то је један од најважнијих сектора српске и светске економије. Такође, очекује се смањење снежног покривача и дужи зимски период, што директно утиче на резерве воде у земљишту.
Проф. др Слободан Миладиновић је кроз занимљиву тему „Промене у атмосфери настале коришћењем муниције са осиромашеним уранијумом“, кратко упознао присутне о значају загађености и употреби осиромашеног уранијума приликом бомбардовања Републике Србије и Црне Горе, 1999. године. Приказане информације о количини уранијума који се налази на територији Косова и Метохије, јужне Србије и другим територијама које су гађане више пута, су забрињавајуће. Дискутовано је о последицама и времену полураспада осиромашеног уранијума у земљишту и води, као и о утицају на ментално и физичко здравље људи.
Треће предавање у оквиру трибине, под називом „Климатски услови за развој пољопривреде града Смедерева“, одржао је мср Војислав Деђански. Смедеревски крај, под ораницама има 53,2% пољопривредног земљишта и то житарице, крмно биље, индустријско биље и поврће. На узгајање пољопривредних култура у великој мери утичу климатски фактори (температура ваздуха, падавине, инсолација, мразни дани, број дана са снегом и други фактори). Предавач је картама и графиконима приказао које Месне заједнице производе које пољопривредне културе. На основу свега приказаног, може се закључити да се све мањи број култура обрађује на пољопривредним земљиштима.
Дискусијом после излагања предавача, дошло се до закључка да је циљ трибине у потпуности остварен. Констатовано је да се ова тема треба проширити и чешће потенцирати на буђењу свести о антрополошком утицају на климатске промене на Земљи.

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е:

Регионални центар Смедерево је и на Порталу јавних набавки portal.ujn.gov.rs објавио 2 позива за јавну набавку мале вредности: 

1. Услуге кетеринга за потребе Регионалног центра Смедерево у сврху организације активности

2. Набавка добара за одржавање семинара у Регионалном центру Смедерево

Позив је објављен 19. 03. 2019. год., рок за пријаву је 26. 03. 2019. год

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 80 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији