Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Историја између мита и науке (катал. број: 147)

iimin nslПозитивна атмосфера која мотивише на рад, атрактивне теме и еминентни предавачи који одушевљавају својим знањем обележили су реализацију семинара „Историја између мита и науке“ (катал. број: 147). Гости Регионалног центра били су проф. др Радивој Радић, редовни професор на Филозофском факултету у Београду и шеф Катедре семинара за византологију, велико име српске науке, и Иван Миленковић, професор историје из Четрнаесте београдске гимназије. Семинар који је осмишљен ради оспособљавања наставника за рад са осетљивим историјским темама и за анализу историјских и легендарних извора, окупио је наставникe из смедеревских школа, али и наставнике из других средина који су имали прилику да се на обуци ближе упознају са актуелним истраживањима на пољу историографије и да побољшају своје компетенције у поређењу историје са псеудоисторијом.

ДЕТАЉНИЈЕ О СЕМИНАРУ ,,ИСТОРИЈА ИЗМЕЂУ МИТА И НАУКЕ“

Истраживања јавног мњења у Србији показала су да постоји снажан утицај националних митова на обликовање историјске свести и да се национални идентитет гради на заблудама и легендама  које су проистекле из садржаја епске традиције. Обука је осмишљена како би се преиспитао однос између научне историографије, митова и легенди и указало на тренд опште таблоидизације историје и неопходност да се наставници историје баве овим темама.

У уводном предавању проф. др Радивој Радић упознао је полазнике семинара са уобичајеним митовима и заблудама који се могу срести у делима псеудоисторичара. Бавећи се социолошком  анализом друштвеног, политичког и културног миљеа, у којима су псеудоисторичарске теорије стекле велику популарност, проф. Радић је разградио тезе псеудоисторичара доследном применом метода научне историографије.

У другом предавању говорило се о односу мита и историје у настави историје, тумачењу историје засноване на митовима и легендама и односу према друштвеним појавама утемељеним на политичким митовима. Проучавајући однос између мита, легенде и историје, код ученика се развијају вештине анализе и критичког тумачења историјских извора, подстиче се интеркултурализам и толеранција, развија се однос према нематеријалној културној баштини и негује култура сећања. Полазећи од постојећих нормативних оквира,  наставници су потом подељени на групе  које су имале задатак да осмисле час на којем би била обрађена нека од понуђених тема које  се баве начинима на које се конструише историја коришћењем легенди и митова, деконструише мит или легенда, преиспитује однос историје и политичког мита или на забаван начин учи историја преко легенде и мита.

Након паузе за ручак одржано је предавање о визуелним изворима у настави историје чији је циљ био да укаже наставницима историје на значај анализе визуелних извора и коришћења визуелних материјала и да предложи могуће дидактичке приступе у анализи визуелних извора. У савременом добу, када ученици стичу сазнања путем визулених и аудио-визуелних садржаја, неопходно је код њих развијати способност да вербално опишу и  критички сагледају ову врсту историјских извора. Након кратког предавања о оцењивању заснованог на компетенцијама, организована је радионица балон, где се од учесника очекивало да се поставе у улогу ученика и опишу, протумаче и укажу на осећања која код њих изазивају одабрани визуелни извори. Циљ ове радионице је да се код ученика на забаван начин развије склоност ка коришћењу визуелних извора, подстакне сарадња,  развије емпатија и укаже на дидактичке предности коришћења визуелних и аудио-визуелних извора у настави историје.

Предавачи се захваљују наставницима, који су својим залагањем, енергијом, спремношћу да дају сугестије и примедбе и учествују у дијалогу,  учинили да се изгради конструктивна атмосфера за рад. Посебну захвалност дугујемо Миљани Кравић, директорки Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево, која нас је срдачно дочекала и угостила, као и особљу Центра које је својим несебичним трудом и љубазношћу учинило да се осећамо пријатно и да обука буде реализована успешно.

Иван Миленковић,
професор Четрнаесте београдске гимназије

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е:

Регионални центар Смедерево је и на Порталу јавних набавки portal.ujn.gov.rs објавио 2 позива за јавну набавку мале вредности: 

1. Услуге кетеринга за потребе Регионалног центра Смедерево у сврху организације активности

2. Набавка добара за одржавање семинара у Регионалном центру Смедерево

Позив је објављен 19. 03. 2019. год., рок за пријаву је 26. 03. 2019. год

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 157 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији