Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Srecna Nova godina

Семинар „Примена мисаоних експеримената у настави“ (катал. број: 554)

msn nslМисаони експерименти као посластица за мозак. Мисаони експерименти као корак до непредвидивих путева мишљења, као увод у забавне лавиринте закључивања о питањима и интелектуалним заврзламама које су нас одвајкада мучиле или за које никада нисмо ни чули. Мисаони експерименти као метод за преношење и стицање знања, као иновативни начин за оплемењивање наставе, образовања и васпитања. Тако би се укратко могли представити утисци након семинара „Примена мисаоних експеримената у настави“ (катал. број: 554) Центра за промоцију науке, који је са успехом реализован у нашој установи и који свакако помера границе када је реч о приступу поспешивању наставничких компетенција за поучавање и учење кроз иновативне методе чији је примарни циљ развијање креативне имагинације ученика, њихове радозналости и критичког мишљења.

Доц. др Машан Богдановски, предавач на Филозофском факултету у Београду, и  Иван Умељић, руководилац Сектора за издаваштво и медијску промоцију Центра за промоцију науке, реализатори ове у приступу садржајима авангардне обуке за наставнике са територије Града Смедерева, упознали су полазнике семинара са најзначајнијим и историјски најутицајнијим мисаоним екпериментима који су трасирали ток развоја људског сазнања од античке до савремене епохе, презентујући им како уз њихову помоћ и ефикасно коришћење у наставном процесу могу да код ученика развију облике стваралачке имагинације која је данас незаобилазна у стицању нових сазнања, овладавању новим појмовима у природним, друштвеним наукама, критичком мишљењу и разумевању савременог света.

Серлова кинеска соба, Патнамов мозак у тегли, Затвореникова дилема, Ролсов вео незнања, Хобсов Тезејев брод, Проблем трамваја Томсонове и други мисаони експерименти, које су вешто и зналачки представили реализатори семинара, инспирисали су полазнике ове нимало предвидиве обуке на дубљу анализу мисаоних парадокса и проблемских ситуација након почетног изненађења, чак шока и неверице због изузетне необичности садржаја.  Путокази ка развијању аргументативних способности и критичког мишљења код ученика, који у данашње време захтевају све веће ангажовање наставника у проналажењу метода за побољшање мотивације, жеље и воље за стицањем знања, били су јасно, прегледно и на занимљив и креативан начин постављени дуж стазе наставног процеса који садржи многобројне препреке, али и води ка неслућеним висинима уколико се оне превладају.

Кроз решавање проблема разјашњавањем појмова и креативном имагинацијом и конкретне смернице како да се техника мисаоних експеримената имплементира у наставни процес на крају семинара дошло се до закључка да мисаони експерименти имају велики значај у процесу учења и преношења знања, у педагошком контексту образовно-васпитног рада – они постављају проблем који сместа захтева неку реакцију, они изненађују, шокирају, они нагоне на буђење интелектуалне радозналости, они освежавају и надјачавају запарложене традиционалне методе усвајања наставних садржаја и сасвим сигурно – никога не остављају равнодушним.

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 139 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији