Регионални центар Смедерево

Serbian English

lrnsbrn Basic Serbian language course for foreign residents of Smederevo

The Regional Centre for Professional Development of Employees in Education organises a basic Serbian language course for foreign nationals residing in Smederevo. The aim of the course is to acquire basic spoken communication skills in Serbian, as well as some additional knowledge such as basic grammar, comprihension of written texts and writing. The course will be divided in 20 one-hour-lessons, which will be organised in both morning and afternoon shifts, dependint on the availability of the candidates. We promiss a great learning experience in a relaxed and comfortable atmosphere and in small groups. The main communication language for learning will be English, although the teacher may also use his own skills in Italian and some other languages to accomodate the needs of all the candidates.
For more information and to apply, send an email to: mprzic@rcsmed.edu.rs until April 15th.

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Семинар „Примена мисаоних експеримената у настави“ (катал. број: 554)

msn nslМисаони експерименти као посластица за мозак. Мисаони експерименти као корак до непредвидивих путева мишљења, као увод у забавне лавиринте закључивања о питањима и интелектуалним заврзламама које су нас одвајкада мучиле или за које никада нисмо ни чули. Мисаони експерименти као метод за преношење и стицање знања, као иновативни начин за оплемењивање наставе, образовања и васпитања. Тако би се укратко могли представити утисци након семинара „Примена мисаоних експеримената у настави“ (катал. број: 554) Центра за промоцију науке, који је са успехом реализован у нашој установи и који свакако помера границе када је реч о приступу поспешивању наставничких компетенција за поучавање и учење кроз иновативне методе чији је примарни циљ развијање креативне имагинације ученика, њихове радозналости и критичког мишљења.

Доц. др Машан Богдановски, предавач на Филозофском факултету у Београду, и  Иван Умељић, руководилац Сектора за издаваштво и медијску промоцију Центра за промоцију науке, реализатори ове у приступу садржајима авангардне обуке за наставнике са територије Града Смедерева, упознали су полазнике семинара са најзначајнијим и историјски најутицајнијим мисаоним екпериментима који су трасирали ток развоја људског сазнања од античке до савремене епохе, презентујући им како уз њихову помоћ и ефикасно коришћење у наставном процесу могу да код ученика развију облике стваралачке имагинације која је данас незаобилазна у стицању нових сазнања, овладавању новим појмовима у природним, друштвеним наукама, критичком мишљењу и разумевању савременог света.

Серлова кинеска соба, Патнамов мозак у тегли, Затвореникова дилема, Ролсов вео незнања, Хобсов Тезејев брод, Проблем трамваја Томсонове и други мисаони експерименти, које су вешто и зналачки представили реализатори семинара, инспирисали су полазнике ове нимало предвидиве обуке на дубљу анализу мисаоних парадокса и проблемских ситуација након почетног изненађења, чак шока и неверице због изузетне необичности садржаја.  Путокази ка развијању аргументативних способности и критичког мишљења код ученика, који у данашње време захтевају све веће ангажовање наставника у проналажењу метода за побољшање мотивације, жеље и воље за стицањем знања, били су јасно, прегледно и на занимљив и креативан начин постављени дуж стазе наставног процеса који садржи многобројне препреке, али и води ка неслућеним висинима уколико се оне превладају.

Кроз решавање проблема разјашњавањем појмова и креативном имагинацијом и конкретне смернице како да се техника мисаоних експеримената имплементира у наставни процес на крају семинара дошло се до закључка да мисаони експерименти имају велики значај у процесу учења и преношења знања, у педагошком контексту образовно-васпитног рада – они постављају проблем који сместа захтева неку реакцију, они изненађују, шокирају, они нагоне на буђење интелектуалне радозналости, они освежавају и надјачавају запарложене традиционалне методе усвајања наставних садржаја и сасвим сигурно – никога не остављају равнодушним.

javni poziv

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 93 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији