Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Семинар „Примена мисаоних експеримената у настави“ (катал. број: 554)

msn nslМисаони експерименти као посластица за мозак. Мисаони експерименти као корак до непредвидивих путева мишљења, као увод у забавне лавиринте закључивања о питањима и интелектуалним заврзламама које су нас одвајкада мучиле или за које никада нисмо ни чули. Мисаони експерименти као метод за преношење и стицање знања, као иновативни начин за оплемењивање наставе, образовања и васпитања. Тако би се укратко могли представити утисци након семинара „Примена мисаоних експеримената у настави“ (катал. број: 554) Центра за промоцију науке, који је са успехом реализован у нашој установи и који свакако помера границе када је реч о приступу поспешивању наставничких компетенција за поучавање и учење кроз иновативне методе чији је примарни циљ развијање креативне имагинације ученика, њихове радозналости и критичког мишљења.

Доц. др Машан Богдановски, предавач на Филозофском факултету у Београду, и  Иван Умељић, руководилац Сектора за издаваштво и медијску промоцију Центра за промоцију науке, реализатори ове у приступу садржајима авангардне обуке за наставнике са територије Града Смедерева, упознали су полазнике семинара са најзначајнијим и историјски најутицајнијим мисаоним екпериментима који су трасирали ток развоја људског сазнања од античке до савремене епохе, презентујући им како уз њихову помоћ и ефикасно коришћење у наставном процесу могу да код ученика развију облике стваралачке имагинације која је данас незаобилазна у стицању нових сазнања, овладавању новим појмовима у природним, друштвеним наукама, критичком мишљењу и разумевању савременог света.

Серлова кинеска соба, Патнамов мозак у тегли, Затвореникова дилема, Ролсов вео незнања, Хобсов Тезејев брод, Проблем трамваја Томсонове и други мисаони експерименти, које су вешто и зналачки представили реализатори семинара, инспирисали су полазнике ове нимало предвидиве обуке на дубљу анализу мисаоних парадокса и проблемских ситуација након почетног изненађења, чак шока и неверице због изузетне необичности садржаја.  Путокази ка развијању аргументативних способности и критичког мишљења код ученика, који у данашње време захтевају све веће ангажовање наставника у проналажењу метода за побољшање мотивације, жеље и воље за стицањем знања, били су јасно, прегледно и на занимљив и креативан начин постављени дуж стазе наставног процеса који садржи многобројне препреке, али и води ка неслућеним висинима уколико се оне превладају.

Кроз решавање проблема разјашњавањем појмова и креативном имагинацијом и конкретне смернице како да се техника мисаоних експеримената имплементира у наставни процес на крају семинара дошло се до закључка да мисаони експерименти имају велики значај у процесу учења и преношења знања, у педагошком контексту образовно-васпитног рада – они постављају проблем који сместа захтева неку реакцију, они изненађују, шокирају, они нагоне на буђење интелектуалне радозналости, они освежавају и надјачавају запарложене традиционалне методе усвајања наставних садржаја и сасвим сигурно – никога не остављају равнодушним.

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е:

Регионални центар Смедерево је и на Порталу јавних набавки portal.ujn.gov.rs објавио 2 позива за јавну набавку мале вредности: 

1. Услуге кетеринга за потребе Регионалног центра Смедерево у сврху организације активности

2. Набавка добара за одржавање семинара у Регионалном центру Смедерево

Позив је објављен 19. 03. 2019. год., рок за пријаву је 26. 03. 2019. год

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 141 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији