Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Семинар „Концепт вишеструких интелигенција у настави страних језика“ (катал. број: 863)

kncpt nslУнапређивање компетенција наставника за извођење наставног процеса применом метода и техника заснованих на различитим врстама интелигенције и пружање подршке ученицима у учењу прилагођавањем наставних садржаја различитим стиловима учења само су неки од многобројних циљева који су у потпуности испуњени на семинару „Концепт вишеструких интелигенција у настави страних језика“ (катал. број: 863) акредитованом преко РЦ Смедерево и реализованом у нашој установи на велико задовољство групе од тридесет наставника страних језика основних и средњих школа Смедерева и околних градова.

Полазећи од схватања психолога Хаурда Гарднера, који интелигенцију дефинише као способност за решавање проблема и стварање производа који се цене у једном или више културних оквира, и примењујући његову теорију вишеструких интелигенција, која одбацује ограничавајућа традиоционална схватања да постоји једна интелигенција и један ниво коефицијента интелигенције који се може измерити IQ тестовима, реализаторке семинара Јасмина Мишић и Велина Стојковић понудиле су наставницима енглеског, француског, руског, немачког и италијанског језика конкретне иновативне алате и методе који ће им умногоме бити од користи у даљем раду и проналажању начина да активности на часу обликују према карактеристикама својих ученика и њиховим типовима интелигенције.

У стварности се не може једноставно одредити личност која је интелигентнија од друге личности, али се увек приликом процене нечије интелигенције узимају у обзир брзина адаптације на постојеће и новонастале услове, брзина и лакоћа учења, апстрактно мишљење, брзина осетљивости на задати проблем, схватање математичких проблема и способност коришћења речи приликом говора и писања, разумевање идеја. Уобичајено је да се као одраз нечије интелигенције спомене често коефицијент интелигенције (IQ број) који може дефинисати поједину особу као сналажљивију од других у некој ситуацији. Али сам IQ број није довољан да би се успело у животу – IQ тестови и њихови резултати не могу се схватити као крајњи и коначни резултат поседовања и демонстрације комплетне интелигенције неког човека. Много је других фактора које утичу на сам развој личности и њеног укупног потенцијала и капацитета од њеног рођења до њене зрелости и самоостварености, а данас је све присутнија тврдња да све почиње још у пренаталном раздобљу. Релевантни фактори за развој интелигенције су и окружење, индивидуалност, мотивисаност и заинтересованост (или одсуство заинтересованости) саме личности за одређене аспекте живота. Стога амерички професор психологије Гарнер сматра да не постоји једна, општа интелигенција, него да људи имају различите врсте интелигенција од којих су поједине развијене у мањој или већој мери.

На семинару су се наставници упознали са врстама интелигенције које чине Гарнеров концепт вишеструких интелигенција (лингвистичка интелигенција, музичка, логичко-математичка, просторна, телесно-кинестетичка, интерперсонална, интраперсонална, натуралистичка и егзистенцијалистичка или духовна интелигенција) а онда су на разноврсним радионицама и кроз конретне задатке, попут израде плана часа у контексту вишеструких интелигенција, оснажили своје компетенције за креирање и реализацију наставних садржаја и материјала са циљем прилагођавања когнитивним различитостима ученика.

Одличан семинар који је представио коришћење иновативних техника евалуације протекао је у подстицајној интерактивној атмосфери остављајући добар утисак на све учеснике.

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е:

Регионални центар Смедерево је и на Порталу јавних набавки portal.ujn.gov.rs објавио 2 позива за јавну набавку мале вредности: 

1. Услуге кетеринга за потребе Регионалног центра Смедерево у сврху организације активности

2. Набавка добара за одржавање семинара у Регионалном центру Смедерево

Позив је објављен 19. 03. 2019. год., рок за пријаву је 26. 03. 2019. год

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 78 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији