Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

МЛАДИ ГЕОГРАФИ ИЗ РУСИЈЕ У РЦ СМЕДЕРЕВО

ggrf nslРЦ Смедерево имао је велику част и задовољство да 5. новембра угости госте из Русије, ученике завршних разреда средње школе Московског државног универзитета „М. В. Ломоносов“, највећег и најстаријег универзитета у Русији, једног од најбољих универзитета на свету. Полазници међународне Школе младих географа су у оквиру теренске наставе боравили у Смедереву са својим професоркама и истраживачима Марином Аршиновом, Наталијом Алекшенко и Лидијом Исаченковом.

У оквиру међународне сарадње на пољу истраживачког, научног и образовног система и са циљем размене искустава и унапређивања научних истраживања у области географије Географски институт „Јован Цвијић“ Српске академије наука и уметности од 1. до 10. новембра организује по други пут теренску наставу за ученике Московског државног универзитета „М. В. Ломоносов“. Програм Школе младих географа траје три године и представља факултет у малом – талентовани ученици, будући географи, научници и истраживачи, добијају знања из основних дисциплина географије, развијају истраживачке способности и, што је најважније, еколошку свест. Важан део обуке је и практичан рад, у оквиру којег овладавају методама теренског и кабинетског рада.
Са примарним циљем упознавања са природним и културно-историјским обележјима Србије у оквиру овогодишњег програма ученици Русије посетиће градове Нови Сад, Београд, Смедерево и Кладово, као и националне паркове Фрушка Гора и Ђердап. Поред низа предавања сарадника и истраживача Покрајинског завода за заштиту природе Географског института „Јован Цвијић“ САНУ млади географи упознаће се са системом заштите природе у Србији, особеностима равничарских крајева (Фрушка гора) и брдско-планинских крајева Србије (Ђердап).

У оквиру посете Смедереву и смедеревском крају гости из Русије обишли су клизишта на територији Града Смедерева и околних крајева, као и Смедеревску тврђаву, најстарију равничарску тврђаву у Европи. Користећи одличне ресурсе наше установе и савршене техничке услове за рад, у поподневним и вечерњим сатима су предано и посвећено анализирали географске појаве и процесе карактеристичне за смедеревски крај проширујући сазнајне видике уз помоћ својих професорки и др Марка Урошева, научног сарадника Географског института „Јован Цвијић“ САНУ, уз којег у организацији и реализацији Школе младих географа у Србији на пројекту учествују још и Драгољуб Штрбац, истраживач-пројектант за ГИС (Географски нформациони систем) и мр Марко В. Милошевић, истраживач-сарадник.

Према речима гостију из братске Русије, отићи ће кући са дивним утисцима о Србији, Смедереву и Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, одушевљени географским и природним карактеристикама српских подручја које су непресушни извор за научно-истраживачка проучавања, али такође и одушевљени гостопримством које смо им са радошћу приредили.

Више о Институту „Јован Цвијић“ САНУ: www.gi.sanu.ac.rs

Више о Московском државном универзитету „М. В. Ломоносов“ : www.msu.ru и Школи младих географа: http://www.youngeo.ru/

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е:

Регионални центар Смедерево је и на Порталу јавних набавки portal.ujn.gov.rs објавио 2 позива за јавну набавку мале вредности: 

1. Услуге кетеринга за потребе Регионалног центра Смедерево у сврху организације активности

2. Набавка добара за одржавање семинара у Регионалном центру Смедерево

Позив је објављен 19. 03. 2019. год., рок за пријаву је 26. 03. 2019. год

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 58 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији