Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Srecna Nova godina

МЛАДИ ГЕОГРАФИ ИЗ РУСИЈЕ У РЦ СМЕДЕРЕВО

ggrf nslРЦ Смедерево имао је велику част и задовољство да 5. новембра угости госте из Русије, ученике завршних разреда средње школе Московског државног универзитета „М. В. Ломоносов“, највећег и најстаријег универзитета у Русији, једног од најбољих универзитета на свету. Полазници међународне Школе младих географа су у оквиру теренске наставе боравили у Смедереву са својим професоркама и истраживачима Марином Аршиновом, Наталијом Алекшенко и Лидијом Исаченковом.

У оквиру међународне сарадње на пољу истраживачког, научног и образовног система и са циљем размене искустава и унапређивања научних истраживања у области географије Географски институт „Јован Цвијић“ Српске академије наука и уметности од 1. до 10. новембра организује по други пут теренску наставу за ученике Московског државног универзитета „М. В. Ломоносов“. Програм Школе младих географа траје три године и представља факултет у малом – талентовани ученици, будући географи, научници и истраживачи, добијају знања из основних дисциплина географије, развијају истраживачке способности и, што је најважније, еколошку свест. Важан део обуке је и практичан рад, у оквиру којег овладавају методама теренског и кабинетског рада.
Са примарним циљем упознавања са природним и културно-историјским обележјима Србије у оквиру овогодишњег програма ученици Русије посетиће градове Нови Сад, Београд, Смедерево и Кладово, као и националне паркове Фрушка Гора и Ђердап. Поред низа предавања сарадника и истраживача Покрајинског завода за заштиту природе Географског института „Јован Цвијић“ САНУ млади географи упознаће се са системом заштите природе у Србији, особеностима равничарских крајева (Фрушка гора) и брдско-планинских крајева Србије (Ђердап).

У оквиру посете Смедереву и смедеревском крају гости из Русије обишли су клизишта на територији Града Смедерева и околних крајева, као и Смедеревску тврђаву, најстарију равничарску тврђаву у Европи. Користећи одличне ресурсе наше установе и савршене техничке услове за рад, у поподневним и вечерњим сатима су предано и посвећено анализирали географске појаве и процесе карактеристичне за смедеревски крај проширујући сазнајне видике уз помоћ својих професорки и др Марка Урошева, научног сарадника Географског института „Јован Цвијић“ САНУ, уз којег у организацији и реализацији Школе младих географа у Србији на пројекту учествују још и Драгољуб Штрбац, истраживач-пројектант за ГИС (Географски нформациони систем) и мр Марко В. Милошевић, истраживач-сарадник.

Према речима гостију из братске Русије, отићи ће кући са дивним утисцима о Србији, Смедереву и Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, одушевљени географским и природним карактеристикама српских подручја које су непресушни извор за научно-истраживачка проучавања, али такође и одушевљени гостопримством које смо им са радошћу приредили.

Више о Институту „Јован Цвијић“ САНУ: www.gi.sanu.ac.rs

Више о Московском државном универзитету „М. В. Ломоносов“ : www.msu.ru и Школи младих географа: http://www.youngeo.ru/

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 38 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији