Регионални центар Смедерево

Serbian English

lrnsbrn Basic Serbian language course for foreign residents of Smederevo

The Regional Centre for Professional Development of Employees in Education organises a basic Serbian language course for foreign nationals residing in Smederevo. The aim of the course is to acquire basic spoken communication skills in Serbian, as well as some additional knowledge such as basic grammar, comprihension of written texts and writing. The course will be divided in 20 one-hour-lessons, which will be organised in both morning and afternoon shifts, dependint on the availability of the candidates. We promiss a great learning experience in a relaxed and comfortable atmosphere and in small groups. The main communication language for learning will be English, although the teacher may also use his own skills in Italian and some other languages to accomodate the needs of all the candidates.
For more information and to apply, send an email to: mprzic@rcsmed.edu.rs until April 15th.

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Семинар „Значај разумевања прочитаног за образовни систем“ (катал. број: 440)

rzmvnjprctng nslДа на најбољи начин знања на семинарима намењеним просветним радницима преносе управо просветни радници који су добри практичари и који се и сами у свакодневном раду са ученицима суочавају са низом проблемских ситуација, доказано је на семинару „Значај разумевања прочитаног за образовни систем“ (катал. број: 440) који је протеклог викенда, 3. и 4. новембра, организовао наш Центар у сарадњи са Друштвом за српски језик и књижевност за Подунавски округ.

Наставници српског језика и књижевности основних и средњих школа Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане, као и наставници разредне наставе, показали су као и увек велико интересовање за обуку, па су чак две групе од 30 учесника имале прилику да се оспособе за планирање, одабир и примену различитих техника читања и тумачења књижевних и некњижевних текстова и да развију компетенције за примену различитих метода које поспешују ученичку самосталност у анализи прочитаног и уочавању узрочно-последичних веза у тексту.

Вештинама изузетних предавача, кроз природну харизматичност и изузетно темељан приступ теми Марина Панић и Светлана Гагић Филиповић, реализаторке овог сјајног семинара, драге гошће Смедерева и представнице Друштва за српски језик и књижевност Краљево, успеле су да обуком загарантују велику примену садржаја у пракси одговарајући на многе недоумице и презентујући учесницима методе које доводе до побољшања и ефикасније наставе и учења кроз вишеслојно разумевање писаног текста, као и до развоја читалачке мотивације и писмености ученика.

Након представљања актуелних питања у настави у вези са разумевањем прочитаног и анализе резултата ПИСА тестова, на којима наши ученици не постижу задовољавајуће резултате, у интерактивној и ведрој атмосфери учесници обуке су размењивали искуства из сопствене наставне праксе да би се дошло до закључка који изазива највећу стрепњу и бригу – данашње генерације ученика, које одрастају и сазревају у околностима када често тривијалности долазе до изражаја, моралне вредности нису у моди, а брзина савременог доба узима превелики данак, нису ни на који начин мотивисане за читање, а што је још страшније, у великој мери немају развијену вештину читања и разумевања прочитаног.

Реализаторке семинара Марина Панић и Светлана Гагић Филиповић су, користећи обиље презентација, писаних материјала и информатичких алата, понудиле решења за сталне дилеме и многе недоумице износећи низ могућности при отклањању слабости у раду на различитим врстама књижевних текстова, као и при отклањању недостатака у раду на различитим врстама некњижевних текстова. Предложиле су и многе разноврсне начине којима би се отклониле препреке у раду на различитим врстама текстуалних задатака. На самом крају семинара било је речи о општем разумевању прочитаног на сваком часу и свеобухватном значају вештине читања за образовни систем.

Семинар, који би свакако био од велике помоћи и наставницима других наставних предмета, дао је и свеколику подршку наставницима у припреми ученика за успешно полагање Завршног и Матурског испита, што уводи у још једну констатацију о квалитету обуке вредне сваке похвале.

javni poziv

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 20 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији