Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Семинар „Значај разумевања прочитаног за образовни систем“ (катал. број: 440)

rzmvnjprctng nslДа на најбољи начин знања на семинарима намењеним просветним радницима преносе управо просветни радници који су добри практичари и који се и сами у свакодневном раду са ученицима суочавају са низом проблемских ситуација, доказано је на семинару „Значај разумевања прочитаног за образовни систем“ (катал. број: 440) који је протеклог викенда, 3. и 4. новембра, организовао наш Центар у сарадњи са Друштвом за српски језик и књижевност за Подунавски округ.

Наставници српског језика и књижевности основних и средњих школа Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане, као и наставници разредне наставе, показали су као и увек велико интересовање за обуку, па су чак две групе од 30 учесника имале прилику да се оспособе за планирање, одабир и примену различитих техника читања и тумачења књижевних и некњижевних текстова и да развију компетенције за примену различитих метода које поспешују ученичку самосталност у анализи прочитаног и уочавању узрочно-последичних веза у тексту.

Вештинама изузетних предавача, кроз природну харизматичност и изузетно темељан приступ теми Марина Панић и Светлана Гагић Филиповић, реализаторке овог сјајног семинара, драге гошће Смедерева и представнице Друштва за српски језик и књижевност Краљево, успеле су да обуком загарантују велику примену садржаја у пракси одговарајући на многе недоумице и презентујући учесницима методе које доводе до побољшања и ефикасније наставе и учења кроз вишеслојно разумевање писаног текста, као и до развоја читалачке мотивације и писмености ученика.

Након представљања актуелних питања у настави у вези са разумевањем прочитаног и анализе резултата ПИСА тестова, на којима наши ученици не постижу задовољавајуће резултате, у интерактивној и ведрој атмосфери учесници обуке су размењивали искуства из сопствене наставне праксе да би се дошло до закључка који изазива највећу стрепњу и бригу – данашње генерације ученика, које одрастају и сазревају у околностима када често тривијалности долазе до изражаја, моралне вредности нису у моди, а брзина савременог доба узима превелики данак, нису ни на који начин мотивисане за читање, а што је још страшније, у великој мери немају развијену вештину читања и разумевања прочитаног.

Реализаторке семинара Марина Панић и Светлана Гагић Филиповић су, користећи обиље презентација, писаних материјала и информатичких алата, понудиле решења за сталне дилеме и многе недоумице износећи низ могућности при отклањању слабости у раду на различитим врстама књижевних текстова, као и при отклањању недостатака у раду на различитим врстама некњижевних текстова. Предложиле су и многе разноврсне начине којима би се отклониле препреке у раду на различитим врстама текстуалних задатака. На самом крају семинара било је речи о општем разумевању прочитаног на сваком часу и свеобухватном значају вештине читања за образовни систем.

Семинар, који би свакако био од велике помоћи и наставницима других наставних предмета, дао је и свеколику подршку наставницима у припреми ученика за успешно полагање Завршног и Матурског испита, што уводи у још једну констатацију о квалитету обуке вредне сваке похвале.

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е:

Регионални центар Смедерево је и на Порталу јавних набавки portal.ujn.gov.rs објавио 2 позива за јавну набавку мале вредности: 

1. Услуге кетеринга за потребе Регионалног центра Смедерево у сврху организације активности

2. Набавка добара за одржавање семинара у Регионалном центру Смедерево

Позив је објављен 19. 03. 2019. год., рок за пријаву је 26. 03. 2019. год

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 46 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији