Регионални центар Смедерево

Serbian English

Поштовани просветни радници,

завршено је пријављивање за све бесплатне семинаре у јануару и фебруару јер се пријавио потребан број учесника. Нажалост није било места за све заинтересоване али ускоро биће нових семинара у понуди.

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Srecna Nova godina

Семинар „Значај разумевања прочитаног за образовни систем“ (катал. број: 440)

rzmvnjprctng nslДа на најбољи начин знања на семинарима намењеним просветним радницима преносе управо просветни радници који су добри практичари и који се и сами у свакодневном раду са ученицима суочавају са низом проблемских ситуација, доказано је на семинару „Значај разумевања прочитаног за образовни систем“ (катал. број: 440) који је протеклог викенда, 3. и 4. новембра, организовао наш Центар у сарадњи са Друштвом за српски језик и књижевност за Подунавски округ.

Наставници српског језика и књижевности основних и средњих школа Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане, као и наставници разредне наставе, показали су као и увек велико интересовање за обуку, па су чак две групе од 30 учесника имале прилику да се оспособе за планирање, одабир и примену различитих техника читања и тумачења књижевних и некњижевних текстова и да развију компетенције за примену различитих метода које поспешују ученичку самосталност у анализи прочитаног и уочавању узрочно-последичних веза у тексту.

Вештинама изузетних предавача, кроз природну харизматичност и изузетно темељан приступ теми Марина Панић и Светлана Гагић Филиповић, реализаторке овог сјајног семинара, драге гошће Смедерева и представнице Друштва за српски језик и књижевност Краљево, успеле су да обуком загарантују велику примену садржаја у пракси одговарајући на многе недоумице и презентујући учесницима методе које доводе до побољшања и ефикасније наставе и учења кроз вишеслојно разумевање писаног текста, као и до развоја читалачке мотивације и писмености ученика.

Након представљања актуелних питања у настави у вези са разумевањем прочитаног и анализе резултата ПИСА тестова, на којима наши ученици не постижу задовољавајуће резултате, у интерактивној и ведрој атмосфери учесници обуке су размењивали искуства из сопствене наставне праксе да би се дошло до закључка који изазива највећу стрепњу и бригу – данашње генерације ученика, које одрастају и сазревају у околностима када често тривијалности долазе до изражаја, моралне вредности нису у моди, а брзина савременог доба узима превелики данак, нису ни на који начин мотивисане за читање, а што је још страшније, у великој мери немају развијену вештину читања и разумевања прочитаног.

Реализаторке семинара Марина Панић и Светлана Гагић Филиповић су, користећи обиље презентација, писаних материјала и информатичких алата, понудиле решења за сталне дилеме и многе недоумице износећи низ могућности при отклањању слабости у раду на различитим врстама књижевних текстова, као и при отклањању недостатака у раду на различитим врстама некњижевних текстова. Предложиле су и многе разноврсне начине којима би се отклониле препреке у раду на различитим врстама текстуалних задатака. На самом крају семинара било је речи о општем разумевању прочитаног на сваком часу и свеобухватном значају вештине читања за образовни систем.

Семинар, који би свакако био од велике помоћи и наставницима других наставних предмета, дао је и свеколику подршку наставницима у припреми ученика за успешно полагање Завршног и Матурског испита, што уводи у још једну констатацију о квалитету обуке вредне сваке похвале.

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 40 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији