Регионални центар Смедерево

Serbian English

lrnsbrn Basic Serbian language course for foreign residents of Smederevo

The Regional Centre for Professional Development of Employees in Education organises a basic Serbian language course for foreign nationals residing in Smederevo. The aim of the course is to acquire basic spoken communication skills in Serbian, as well as some additional knowledge such as basic grammar, comprihension of written texts and writing. The course will be divided in 20 one-hour-lessons, which will be organised in both morning and afternoon shifts, dependint on the availability of the candidates. We promiss a great learning experience in a relaxed and comfortable atmosphere and in small groups. The main communication language for learning will be English, although the teacher may also use his own skills in Italian and some other languages to accomodate the needs of all the candidates.
For more information and to apply, send an email to: mprzic@rcsmed.edu.rs until April 15th.

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Обука за наставу Грађанског васпитања (катал. број: 270)

gvsptnj nsl„Занимљиво! Веома корисно! Научили смо данас много тога! Време је пролетело! Дивна атмосфера, пријатно дружење са колегама и одлични предавачи!“

Ово су само неки од многих позитивних коментара које су изразили са одушевљењем  наставници након завршене „Обуке за наставу Грађанског васпитања“ (катал. број: 270).

Као и увек када се реализује у нашем Центру, а данас је то на нашу радост и задовољство било по шеснаести пут, ова обука, акредитована преко Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Чачак, изазвала је велико интересовање учесника, па су мешовиту групу учитеља и наставника основних и средњих школа чинили представници смедеревских школа, али и гости из Београда, Панчева, Пожаревца и Смедеревске Паланке.

Вешто и лако, како то иначе чине највећи зналци, Зорица Димитријевић и Марија Вуловић, реализаторке ове обуке, популарне међу просветним радницима првенствено због перфектно обликованих тема, садржаја и циљева, као и велике примењивости у наставној пракси, успеле су да на најбољи начин унапреде компетенције наставника, поспеше њихове методичке вештине и покажу им колико је велики потенцијал наставе Грађанског васпитања када је реч о ефективности и ефикасности у развоју мотивације, социјалних вештина, моралних особина и друштвеног активизма ученика основних и средњих школа.

Кроз обиље презентација и низ разноврсних радионица, на којима су кроз тимски рад наставници показали огромну жељу и мотивисаност за рад активно учествујући у свим њиховим сегментима, реализаторке обуке су поступно и систематично провеле полазнике кроз причу о циљевима, исходима и врстама учења у настави Грађанског васпитања и карактеристикама квалитетне наставе у 21. Веку, подстичући коришћење интерактивних техника и метода у приступу наставним садржајима.

Посебна пажња је посвећена међупредметним компетенцијама које излазе из оквира традиционалное наставе и подразумевају динамичније и ангажованије комбиновање знања, вештина и ставова релевантних за различите реалне контексте који захтевају њихову функционалну примену. У завршном делу обуке свака група је имала прилику да провери стечена знања осмишљавајући припрему за час, а било је и речи о значају евалуације и самоевалуације.

Закључак који се наметнуо био је да је настава Грађанског васпитања много више од схватања какво је, нажалост, често наметнуто у српским школама – часови Грађанског васпитања као обавезног изборног предмета никако не смеју бити разумевани као попуњавање норме наставника или импровизоване слободне активности ученика – они пружају невероватне могућности када је реч о ученичком развоју и напретку, од  подстицања социјалне интеграције, развоја сазнања о себи, о сопственим осећањима и потребама, свести о личном идентитету и особености, поспешивања самопоштовања и самопоуздања, преко изражавања осећања, проширивања знања и умења за решавање индивидуалних проблема, учења техника за превладавање непријатних емоционалних стања, подстицања групног рада, договарања и сарадње и подстицања прихватања међусобних разлика, па све до развијања комуникативне способности, вештина ненасилне комуникације и конструктивног разрешавања сукоба са вршњацима и одраслима и оспособљавања ученика за активну партиципацију у друштву и животу.

javni poziv

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 59 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији