Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Семинар „Идентификација предузетничке идеје и израда бизнис плана“ (катал. број: 910)

prdztncdj nslВреме у којем живимо пуно је нових препрека са којима наставници морају да се суоче не би ли мотивисали за рад данашње генерације ученика, пренели им знање и научили их како да се суоче са бројним животним изазовима. Стицање репродуктивног знања одавно нема потпору у образовном систему који се постепено реформише у складу са захтевима савременог доба у којем је од кључне важности код сваког појединца покретачки дух, спремност на ризик, иновативност у проналажењу решења, истрајност и ефикасност.

Развијање предузетничких вештина код ученика стога је од пресудног значаја, јер сем што буди код њих нова интересовања и помаже им да синтетишу стечена знања из различитих области, доприноси и поспешивању ученичке иницијативе, способности планирања, упорности, предузимљивости, ефикасности, критичког мишљења и објективног сагледавања реалног света.
Зато је семинар „Идентификација предузетничке идеје и израда бизнис плана“ (катал. број: 910), којем је примарни циљ стицање и развијање професионалних капацитета наставника, потребних за реализацију наставних и ваннаставних активности у области предузетништва и овладавање савременим интерактивним методама наставе о предузетништву, наишао на одличан пријем код групе наставника средњих стручних школа Смедерева и околних градова.

У изузетно пријатној и постицајној атмосфери, низом презентација, радионица и конкретним предлозима и сугестијама, реализатори семинара др Звонко Брњас из Института економских наука у Београду, и др Зорана Никитовић, предавач на Високој школи за пословну економију и предузетништво, који су иначе у последње две године постали успешни сарадници и пријатељи Града Смедерева и смедеревских професора кроз реализацију пројекта „Млади предузетник“ и „Напред – научи предузетништво“, успели су да код учесника обуке поспеше компетенције за уже стручну област и ниво њихових методичких вештина које су од пресудне важности у креирању пројектне наставе оријентисане ка исходима.

Након уводног упознавања са основним појмовима и дефиницијама предузетништва и бизнис плана и са теоријско-методолошком основом израде бизнис плана, на семинару је било речи о структури и садржају бизнис плана са образложењем свих кључних делова, тржишној и техничко-технолошкој анализи предузетничке идеје, финансијској анализи и оцени пословања, као и о процесу припреме бизнис плана у фазама. Упознавање наставника са процесом идентификације предузетничке идеје и уобличавања свих њених аспеката кроз бизнис план циљ је обуке који је, на обострано задовољство учесника и реализатора семинара, у потпуности остварен.

Ова одлична обука, која је решила многе недоумице и понудила практичне предлоге за креирање наставних и ваннаставних активности, умногоме ће обогатити даљу наставну праксу учесника помажући им да утичу на развој и напредак својих ученика. Закључак који се наметнуо, уз похвале о садржајима, приступу обликовању обуке и харизми реализатора семинара, био је да предузетничке способности стварају одговорније генерације ученика које ће бити спремне да се суоче са реалним проблемима, да препознају прилике, постављају циљеве и доносе одлуке. Креативно и критичко мишљење, иницијатива, комуникацијске вештине, иницијатива и визионарство нису предузетничка знања и вештине важне једино у области пословања – они су важни у свим областима живота.

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 41 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији