Регионални центар Смедерево

Serbian English

lrnsbrn Basic Serbian language course for foreign residents of Smederevo

The Regional Centre for Professional Development of Employees in Education organises a basic Serbian language course for foreign nationals residing in Smederevo. The aim of the course is to acquire basic spoken communication skills in Serbian, as well as some additional knowledge such as basic grammar, comprihension of written texts and writing. The course will be divided in 20 one-hour-lessons, which will be organised in both morning and afternoon shifts, dependint on the availability of the candidates. We promiss a great learning experience in a relaxed and comfortable atmosphere and in small groups. The main communication language for learning will be English, although the teacher may also use his own skills in Italian and some other languages to accomodate the needs of all the candidates.
For more information and to apply, send an email to: mprzic@rcsmed.edu.rs.

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Семинар „Идентификација предузетничке идеје и израда бизнис плана“ (катал. број: 910)

prdztncdj nslВреме у којем живимо пуно је нових препрека са којима наставници морају да се суоче не би ли мотивисали за рад данашње генерације ученика, пренели им знање и научили их како да се суоче са бројним животним изазовима. Стицање репродуктивног знања одавно нема потпору у образовном систему који се постепено реформише у складу са захтевима савременог доба у којем је од кључне важности код сваког појединца покретачки дух, спремност на ризик, иновативност у проналажењу решења, истрајност и ефикасност.

Развијање предузетничких вештина код ученика стога је од пресудног значаја, јер сем што буди код њих нова интересовања и помаже им да синтетишу стечена знања из различитих области, доприноси и поспешивању ученичке иницијативе, способности планирања, упорности, предузимљивости, ефикасности, критичког мишљења и објективног сагледавања реалног света.
Зато је семинар „Идентификација предузетничке идеје и израда бизнис плана“ (катал. број: 910), којем је примарни циљ стицање и развијање професионалних капацитета наставника, потребних за реализацију наставних и ваннаставних активности у области предузетништва и овладавање савременим интерактивним методама наставе о предузетништву, наишао на одличан пријем код групе наставника средњих стручних школа Смедерева и околних градова.

У изузетно пријатној и постицајној атмосфери, низом презентација, радионица и конкретним предлозима и сугестијама, реализатори семинара др Звонко Брњас из Института економских наука у Београду, и др Зорана Никитовић, предавач на Високој школи за пословну економију и предузетништво, који су иначе у последње две године постали успешни сарадници и пријатељи Града Смедерева и смедеревских професора кроз реализацију пројекта „Млади предузетник“ и „Напред – научи предузетништво“, успели су да код учесника обуке поспеше компетенције за уже стручну област и ниво њихових методичких вештина које су од пресудне важности у креирању пројектне наставе оријентисане ка исходима.

Након уводног упознавања са основним појмовима и дефиницијама предузетништва и бизнис плана и са теоријско-методолошком основом израде бизнис плана, на семинару је било речи о структури и садржају бизнис плана са образложењем свих кључних делова, тржишној и техничко-технолошкој анализи предузетничке идеје, финансијској анализи и оцени пословања, као и о процесу припреме бизнис плана у фазама. Упознавање наставника са процесом идентификације предузетничке идеје и уобличавања свих њених аспеката кроз бизнис план циљ је обуке који је, на обострано задовољство учесника и реализатора семинара, у потпуности остварен.

Ова одлична обука, која је решила многе недоумице и понудила практичне предлоге за креирање наставних и ваннаставних активности, умногоме ће обогатити даљу наставну праксу учесника помажући им да утичу на развој и напредак својих ученика. Закључак који се наметнуо, уз похвале о садржајима, приступу обликовању обуке и харизми реализатора семинара, био је да предузетничке способности стварају одговорније генерације ученика које ће бити спремне да се суоче са реалним проблемима, да препознају прилике, постављају циљеве и доносе одлуке. Креативно и критичко мишљење, иницијатива, комуникацијске вештине, иницијатива и визионарство нису предузетничка знања и вештине важне једино у области пословања – они су важни у свим областима живота.

javni poziv

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 67 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији