Регионални центар Смедерево

Serbian English

lrnsbrn Basic Serbian language course for foreign residents of Smederevo

The Regional Centre for Professional Development of Employees in Education organises a basic Serbian language course for foreign nationals residing in Smederevo. The aim of the course is to acquire basic spoken communication skills in Serbian, as well as some additional knowledge such as basic grammar, comprihension of written texts and writing. The course will be divided in 20 one-hour-lessons, which will be organised in both morning and afternoon shifts, dependint on the availability of the candidates. We promiss a great learning experience in a relaxed and comfortable atmosphere and in small groups. The main communication language for learning will be English, although the teacher may also use his own skills in Italian and some other languages to accomodate the needs of all the candidates.
For more information and to apply, send an email to: mprzic@rcsmed.edu.rs.

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Семинар ,,Вршњачко учење и концептуална настава природних наука“ (катал. број: 803)

vrsnjckdrznj nslФронтални начин рада и стицање репродуктивног знања одавно не треба да буду носиоци наставног процеса – у савременој настави, усмереној првенствено на поспешивање активног учења,  од релевантног су значаја иновативни приступи обликовању, презентацији и усвајању наставних садржаја, што даље утиче на развој широког спектра ученичких компетенција. Стога имплементација савремених наставних стратегија у процесе учења умногоме може да допринесе значајно бољим постигнућима ученика.

Др Бранка Радуловић, предавач на Природно-математичком факултету у Новом Саду, чија је ужа област интересовања методика наставе, и мср Марина Дороцки, професор физике у Гимназији „Исидора Секулић” у Новом Саду, реализаторке семинара ,,Вршњачко учење и концептуална настава природних наука“ (катал. број: 803), оспособиле су данас групу наставника смедеревских основних и средњих школа за реализацију наставе у складу са основним принципима Peer Instruction и Just in Time Teaching наставних стратегија уз примену ИКТ, истовремено утичући на развијање вештина примене концептуалних питања у настави.

Наставна стратегија Peer Instruction (PI), чији је аутор професор Ерик Мазур са Универзитета „Харвард“, и метода Just in Time Teaching  (JiTT) представљају наставне стратегије усмерене ка усвајању суштинских, концептуалних знања и међусобно се допуњавају подстичући активност и сарадњу ученика уз ефикасно коришћење времена на часу. Након упознавања са основним принципима ових наставних стратегија, могућностима њихове примене и предностима на основу резултата релевантних научних истраживања и примера добре праксе учесници семинара упознали су се са појмом научне писмености и феноменом ученичких алтернативних концепција (мисконцепција) да би потом стекли знања о улози и врстама тестова у настави и креирању различитих облика питања.

Нагласак је био на оспособљавању наставника за креирање квалитетних концептуалних питања, те је зато у завршном делу обуке био заступљен практичан рад са респондерима („кликерима”) и рад у онлајн апликацији Сократив и додацима за вршњачко учење у онлајн систему Мудл.

Модел вршњачког учења и концептуална настава природних наука дају многе могућности и омогућавају квалитет наставног процеса, а унапређивање компетенција наставника у области планирања и реализације наставе оријентисане на исходе, остварено на овом семинару, подразумева већу ефикасност у коришћењу времена на часу у односу на традиционална предавања, као и континуирану размену информација на релацији ученици – наставник. Ученици и процес учења су у фокусу, а наставник преузима само улогу модератора, креатора ситуација у којима ученици усвајају научне концепте.

javni poziv

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 17 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији