Регионални центар Смедерево

Serbian English

lrnsbrn Basic Serbian language course for foreign residents of Smederevo

The Regional Centre for Professional Development of Employees in Education organises a basic Serbian language course for foreign nationals residing in Smederevo. The aim of the course is to acquire basic spoken communication skills in Serbian, as well as some additional knowledge such as basic grammar, comprihension of written texts and writing. The course will be divided in 20 one-hour-lessons, which will be organised in both morning and afternoon shifts, dependint on the availability of the candidates. We promiss a great learning experience in a relaxed and comfortable atmosphere and in small groups. The main communication language for learning will be English, although the teacher may also use his own skills in Italian and some other languages to accomodate the needs of all the candidates.
For more information and to apply, send an email to: mprzic@rcsmed.edu.rs until April 15th.

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Семинар ,,Локални новинари и правосуђе – извештавање о судским и истражним поступцима" – обука за локалне медије и дописнике

bknvnr nslДана 7. децембра у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево одржан је једнодневни семинар ,,Локални новинари и правосуђе - извештавање о судским и истражним поступцима". Ово је био други по реду организован семинар у оквиру обуке за локалне медије и дописнике коју у више градова Подунавског округа спроводи Предузеће за рекламне услуге, медије и односе са јавношћу „Презентинг медиа д.о.о.“. Пројекат, осмишљен са циљем професионализације медија и циљем да се предупреде евентуални судски спорови против локалних новинара, подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије у оквиру суфинансирања проjеката oрганизовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима, као и унапређивања професионалних и етичких стандарда у области jавног информисања у 2018. години.

Професионалној обуци присуствовало је десетак новинара медијских кућа из Подунавског округа, као и дописника београдских медија из овог краја. Обуку је водила адвокатица Гордана Константиновић из Београда, стручњак за медијско право, која је учеснике у четворочасовном предавању упознала са основним постулатима ваљаног извештавања о судским и истражним поступцима и извештавања о кривичној и грађанској материји. Велико интересовање  у Смедереву изазвала је област ауторских права, те је и о томе било речи кроз конкретне примере.
Кристина Ковач, уредница сајта Удружења новинара Србије, презентујући податке овог новинарског удружења и нагласивши да УНС прати и извештава са бројних суђења новинарима, говорила је о судској пракси и истраживању УНС о тужбама против новинара у Србији кроз рубрику „Новинари на суду“.

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије, осврнуо се на право новинара да заштити свој извор. Према његовим речима, у појединим случајевима Кодекс новинара је изнад закона. Примена Кодекса новинара у струци била је мотив оснивања Савета за штампу.

На питање модератора да ли новинари данас поштују Кодекс новинара, Брајовић је истакао да је у данашње време проблем већи него раније, јер Кодекс таблоиди крше дневно по 20 – 30 пута. „То је феномен који ће трајати годинама – они се баве политичком борбом што није посао медија, а јесте кршење Кодекса новинара”, закључио је генерални секретар УНС.

На обуци је доста времена посвећено фазама поступка, повреди претпоставке невиности и правној терминологији због које новинари, чак и у случају да је добро познају, неретко заврше на суду јер погреше у журби да објаве вест.

Током предавања остварена је добра интеракција – новинари су се укључивали са конкретним примерима и питањима, а тражили су и одређена појашњења недоумица са којима се у пракси суочавају. Након предавања отворена је дебата током које се разговарало махом о конкретним примерима.

javni poziv

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 19 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији