Регионални центар Смедерево

Serbian English

Поштовани просветни радници,

завршено је пријављивање за све бесплатне семинаре у јануару и фебруару јер се пријавио потребан број учесника. Нажалост није било места за све заинтересоване али ускоро биће нових семинара у понуди.

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Srecna Nova godina

Семинар ,,Локални новинари и правосуђе – извештавање о судским и истражним поступцима" – обука за локалне медије и дописнике

bknvnr nslДана 7. децембра у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево одржан је једнодневни семинар ,,Локални новинари и правосуђе - извештавање о судским и истражним поступцима". Ово је био други по реду организован семинар у оквиру обуке за локалне медије и дописнике коју у више градова Подунавског округа спроводи Предузеће за рекламне услуге, медије и односе са јавношћу „Презентинг медиа д.о.о.“. Пројекат, осмишљен са циљем професионализације медија и циљем да се предупреде евентуални судски спорови против локалних новинара, подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије у оквиру суфинансирања проjеката oрганизовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима, као и унапређивања професионалних и етичких стандарда у области jавног информисања у 2018. години.

Професионалној обуци присуствовало је десетак новинара медијских кућа из Подунавског округа, као и дописника београдских медија из овог краја. Обуку је водила адвокатица Гордана Константиновић из Београда, стручњак за медијско право, која је учеснике у четворочасовном предавању упознала са основним постулатима ваљаног извештавања о судским и истражним поступцима и извештавања о кривичној и грађанској материји. Велико интересовање  у Смедереву изазвала је област ауторских права, те је и о томе било речи кроз конкретне примере.
Кристина Ковач, уредница сајта Удружења новинара Србије, презентујући податке овог новинарског удружења и нагласивши да УНС прати и извештава са бројних суђења новинарима, говорила је о судској пракси и истраживању УНС о тужбама против новинара у Србији кроз рубрику „Новинари на суду“.

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије, осврнуо се на право новинара да заштити свој извор. Према његовим речима, у појединим случајевима Кодекс новинара је изнад закона. Примена Кодекса новинара у струци била је мотив оснивања Савета за штампу.

На питање модератора да ли новинари данас поштују Кодекс новинара, Брајовић је истакао да је у данашње време проблем већи него раније, јер Кодекс таблоиди крше дневно по 20 – 30 пута. „То је феномен који ће трајати годинама – они се баве политичком борбом што није посао медија, а јесте кршење Кодекса новинара”, закључио је генерални секретар УНС.

На обуци је доста времена посвећено фазама поступка, повреди претпоставке невиности и правној терминологији због које новинари, чак и у случају да је добро познају, неретко заврше на суду јер погреше у журби да објаве вест.

Током предавања остварена је добра интеракција – новинари су се укључивали са конкретним примерима и питањима, а тражили су и одређена појашњења недоумица са којима се у пракси суочавају. Након предавања отворена је дебата током које се разговарало махом о конкретним примерима.

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 54 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији