Регионални центар Смедерево

Serbian English

Поштовани просветни радници,

завршено је пријављивање за све бесплатне семинаре у јануару и фебруару јер се пријавио потребан број учесника. Нажалост није било места за све заинтересоване али ускоро биће нових семинара у понуди.

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Srecna Nova godina

Семинар „Лектира не боли – развој читалачке мотивације“ (катал. број: 852)

lktrnbl nslПодстицајна енергија, дивна атмосфера, изузетна сарадња и интеракција реализатора и учесника обуке, много позитивних коментара о сврсисходности садржаја и циљева обележили су данас реализацију семинара „Лектира не боли – развој читалачке мотивације“ (катал. број: 852). Група наставника разредне наставе и наставника Српског језика основних школа Смедерева имала је прилику да усаврши компетенције за поучавање и учење и подигне ниво методичких знања усвајајући начине за примену активне наставе путем књижевних радионица, за повећање ефикасности наставе и учења и развој читалачке мотивације код ученика.

Још једном је доказано да нико боље од искусних практичара не може да осмисли програме стручног усавршавања намењене просветним радницима – Ана Милошевић, наставник разредне наставе, и Светлана Гагић Филиповић, наставник Српског језика, обе запослене у ОШ „Јово Курсула“ у Краљеву и обе истакнуте представнице струке, успеле су да анализом кључних проблема са којима се наставници суочавају у раду с ученицима, многобројним добрим примерима из праксе и подстицањем активности колега, као и својом непосредношћу и срдачношћу, учине овај зимски недељни дан у РЦ Смедерево ведрим и пријатним.

Након дебате о комплексном проблему свакодневице, читалачким навикама данашњих генерација ученика које су на веома ниском нивоу, разговора о актуелним питањима у настави српског језика и резултатима ПИСА тестова презентоване су могућности отклањања слабости у раду на књижевном делу и методе којима се може повећати мотивација ученика у класичној организацији наставе. Представљеним моделима радионица „Лектира не боли” у пракси, које су биле део успешно реализованог пројекта у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву, наставницима су дате конкретне и у наставној пракси изузетно примењиве смернице за рад намењен популаризацији дечје књиге, поспешивању читалачке мотивације и неговању љубави према књизи код ученика.

Реализаторке семинара сагледале су дидактичке принципе и технике рада на часу и показале колегама на који начин да створе маштовиту, креативну и иновативну афирмацију књига, подстакну стваралачку енергију код деце и тиме испуне образовне, васпитне и функционалне циљеве наставе – одрастањем уз књигу код ученика се негује говорна култура, комуникационе вештине, познавање матерњег језика, побољшава се њихово изражавање мисли и осећања, расте самопоуздање и развијају се и остале вештине потребне за живот у двадесет првом веку.
Лектира не боли – у тој реченици која је део назива семинара, који као домаћини топло препоручујемо, а уједно и закључак на његовом завршетку, дата је срж и примарна идеја обуке. У рукама наставника као креатора образовно-васпитног процеса налази се кључ мотивације и напретка ученика – ако наставници успеју да осмисле и примене праве методе у раду, развој ученика мора да постане константа, а мисија ширења читалачких навика код деце и омладине биће свакако успешна.

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 150 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији