Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Обавештавамо вас да ће Регионални центар за професионални развој запослених у образовању Смедерево, прилагодити рад и активности новонасталој ситуацији a у складу са Одлуком Владе Републике Србије (Службени гласник РС бр. 29/2020, од 15. 03. 2020.):
- Сви семинари, радионице, презентације и едукације у простору Центра – одлажу се до даљњег
- Центар ће функционисати по систему утврђеног дежурства Све информације на телефоне: 026/619-906, 026/619-907 или на мејл office@rcsmed.edu.rs

Предавање „Неколико прича о Месецу”

prcmsc nslУ оквиру манифестације Центра за промоцију науке "Мај, месец математике", гости Регионалног центра Смедерево су били астрономи Александар Оташевић и Бранко Симоновић Звездар.

Бранко Симоновић је уз учешће свих присутних држао предавање са називом „Неколико прича о Месецу”.

Разговарало се и објашњавало шта су и како настају Месечеве мене, где је Месец, како изгледа, како се креће, затим шта су помрачења Месеца и Сунца, зашто се и колико често дешавају.
Интересантно је било видети анимацију како изгледа Земља посматрана са Месеца, какве су њене мене, шта је земљичина за замишљене становнике Месеца (то је оно што би за нас била месечина) и како изгледа помрачење Сунца и Земље на Месецу.

Дискутовало се о предрасудама везаним за пун месец, причало се зашто 'супермесец' нећемо видети (појаву да је Месец највећи у ... година, или да је већи неколико пута у односу на своју уобичајену величину), и одакле су се појавили нови сензационалистички називи као што су вучји месец, плави месец, или још злокобније звучећи крвав месец. О свему овоме смо опуштеније причали с обзиром да нам је потпуно неопажено и без последица крајем јануара прошао наводни 'супер крвави вучји месец'.

Предавања ове врсте су корисна да би се од аутентичних астронома сазнало какав је заиста став науке поводом помињања Месеца у оваквом контексту.

Након предавања било је планирано поматрање Месеца телескопом из смедеревске тврђаве. Воља је постојала, инструмент је био спреман, али нас време није послужило - током целе вечери је падала киша, па смо се подсетили правила које гласи: никад не планирај посматрање.

Занимљив разговор и добра атмосфера су засад надоместили оно што су околности спречиле, а посматрању се надамо неком следећом приликом.

javni poziv

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 13 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији