Регионални центар Смедерево

Serbian English

lrnsbrn Basic Serbian language course for foreign residents of Smederevo

The Regional Centre for Professional Development of Employees in Education organises a basic Serbian language course for foreign nationals residing in Smederevo. The aim of the course is to acquire basic spoken communication skills in Serbian, as well as some additional knowledge such as basic grammar, comprihension of written texts and writing. The course will be divided in 20 one-hour-lessons, which will be organised in both morning and afternoon shifts, dependint on the availability of the candidates. We promiss a great learning experience in a relaxed and comfortable atmosphere and in small groups. The main communication language for learning will be English, although the teacher may also use his own skills in Italian and some other languages to accomodate the needs of all the candidates.
For more information and to apply, send an email to: mprzic@rcsmed.edu.rs until April 15th.

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Предавање „Неколико прича о Месецу”

prcmsc nslУ оквиру манифестације Центра за промоцију науке "Мај, месец математике", гости Регионалног центра Смедерево су били астрономи Александар Оташевић и Бранко Симоновић Звездар.

Бранко Симоновић је уз учешће свих присутних држао предавање са називом „Неколико прича о Месецу”.

Разговарало се и објашњавало шта су и како настају Месечеве мене, где је Месец, како изгледа, како се креће, затим шта су помрачења Месеца и Сунца, зашто се и колико често дешавају.
Интересантно је било видети анимацију како изгледа Земља посматрана са Месеца, какве су њене мене, шта је земљичина за замишљене становнике Месеца (то је оно што би за нас била месечина) и како изгледа помрачење Сунца и Земље на Месецу.

Дискутовало се о предрасудама везаним за пун месец, причало се зашто 'супермесец' нећемо видети (појаву да је Месец највећи у ... година, или да је већи неколико пута у односу на своју уобичајену величину), и одакле су се појавили нови сензационалистички називи као што су вучји месец, плави месец, или још злокобније звучећи крвав месец. О свему овоме смо опуштеније причали с обзиром да нам је потпуно неопажено и без последица крајем јануара прошао наводни 'супер крвави вучји месец'.

Предавања ове врсте су корисна да би се од аутентичних астронома сазнало какав је заиста став науке поводом помињања Месеца у оваквом контексту.

Након предавања било је планирано поматрање Месеца телескопом из смедеревске тврђаве. Воља је постојала, инструмент је био спреман, али нас време није послужило - током целе вечери је падала киша, па смо се подсетили правила које гласи: никад не планирај посматрање.

Занимљив разговор и добра атмосфера су засад надоместили оно што су околности спречиле, а посматрању се надамо неком следећом приликом.

javni poziv

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 121 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији