Регионални центар Смедерево

Serbian English

lrnsbrn Basic Serbian language course for foreign residents of Smederevo

The Regional Centre for Professional Development of Employees in Education organises a basic Serbian language course for foreign nationals residing in Smederevo. The aim of the course is to acquire basic spoken communication skills in Serbian, as well as some additional knowledge such as basic grammar, comprihension of written texts and writing. The course will be divided in 20 one-hour-lessons, which will be organised in both morning and afternoon shifts, dependint on the availability of the candidates. We promiss a great learning experience in a relaxed and comfortable atmosphere and in small groups. The main communication language for learning will be English, although the teacher may also use his own skills in Italian and some other languages to accomodate the needs of all the candidates.
For more information and to apply, send an email to: mprzic@rcsmed.edu.rs.

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

 

Организатор скупа: Mрежа регионалних центара и центара за стручно усавршавање Србије

Облик стручног скупа: Конференција
Назив скупа: „Актуелности у образовном систему Републике Србије 2“
Место и датум одржавања: „Цептер хотел“, Врњачка Бања, 14, 15. и 16.октобар 2019. године

 

Позивно писмо

Агенда конференције

Знање је искра најлепшег сјаја, од књига – све до бескраја!

znnj nslДруштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ, струковно удружење наставника Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане, које је почело са радом 2013. године, обележило је у суботу, 1. јуна у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево завршетак такмичарског циклуса школске 2018/2019. године традиционалним, шестим по реду свечаним скупом, организованим са жељом да се афирмишу најбољи резултати наставе српског језика и књижевности и јавно похвале залагање, рад и ентузијазам које су ученици и наставници исказали припремајући се за такмичења.

Уз извињење у име Људмиле Вуковић, председнице струковног удружења Подунавског округа, и Велише Јоксимовића, начелника ШУ Пожаревац, који су са скупа били оправдано одсутни, и срдачне поздраве проф. др Зоне Мркаљ, председнице Друштва за српски језик и књижевност Србије, присутним ученицима, родитељима и наставницима обратила се Миљана Кравић, члан Управе Друштва за српски језик и књижевност Србије, која је пре шест година и покренула иницијативу за удруживање наставника српског језика и књижевности у Подунавском округу и започела традицију оваквих окупљања.

Подсетивши да је Друштво за српски језик и књижевност Србије стручно друштво које постоји од 1910. године, које има своју издавачку делатност и организује, уз такмичења литерарних, новинарских и лингвистичких дружина и секција, два велика, из године у годину све масовнија такмичења за ученике основних и средњих школа, Такмичење из српског језика и језичке културе и Такмичење из књижевности (Књижевна олимпијада), Миљана Кравић је са поносом и радошћу истакла да наставници Подунавског округа разноврсним активностима већ шест година дају велики допринос афирмацији и потврђивању богатих и светлих традиција Друштва за српски језик и књижевност Србије.

„Симболичним називом данашњег скупа поручујемо својим ученицима да је знање најјаче оружје које им нико никад не може одузети. Знање се не може унизити нити се као највећа чистота икада ичим може упрљати. Задатак који смо себи на почетку рада поставили из године у годину испуњавамо – ми промовишемо истинске вредности, својим ентузијазмом и залагањем померамо границе, негујемо колективни дух, сарадњу и пријатељство и представљамо узор другима у Србији”, истакла је Миљана Кравић.

Након кратке презентације статистичких података о броју учесника и награђених на општинском, окружном и републичком нивоу такмичења, уручене су награде најуспешнијим ученицима који су освојили прво, друго и треће место на Окружном такмичењу из српског језика и језичке културе и Окружном такмичењу из књижевности (Књижевна олимпијада).

Подсетимо, на 29. Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе Подунавски округ је у Тршићу имао 14 учесника (8 основаца и 6 средњошколаца), а на 7. Републичком такмичењу из књижевности (Књижевна олимпијада) у Сремским Карловцима учествовало је 33 ученика (13 основаца и 20 средњошколаца). Када је реч о броју награђених. 137 ученика је награђено на окружном нивоу такмичења (67 на Књижевној олимпијади и 70 на такмичењу из српског језика). Две ученице Гимназије у Смедереву освојиле су републичке награде у Тршићу, а у Карловачкој гимназији наши ученици освојили су 12 награда (једну у категорији ученика основних школа и чак једанаест у категорији ученика средњих школа, при чему посебно треба похвалити ученике Смедеревске Паланке који су у овом такмичарском циклусу заблистали својим резултатима). Оно што посебно радује јесте податак да се године у годину све више ученика средњих стручних школа учествује на Књижевној олимпијади и то је још једна велика похвала за њихове професоре.

Уз исказано задовољство због мотивације ученика и њихове бројности на такмичењима, награђени су и њихови наставници који их у овим тешким временима, када се мало пажње обраћа на неговање правих вредности, мотивишу да науче више од предвиђеног наставног плана и програма и да учествују у борби за знање.

Ове године ученици који су освојили награде на Књижевној олимпијади награђени су књигом „Митови и легенде“ Владете Јанковића, ученици који су освојили награде на окружном нивоу такмичења из српског језика и језичке културе награђени су књигом „366 језичких цртица“ Виолете Бабић док су најуспешнији наставници награђени књигом „Ауторско рецитовање и доживљајно читање“ Ратомира Ралета Дамјановића, барда југословенске рецитаторске сцене, и књигом ,,Комуникативно-граматичка анализа реченице" проф. др Љубомира Поповића коју је издало Друштво за српски језик и књижевност Србије. Захвалност је упућена издавачким кућама „Лагуна“, „Креативни центар“ и „Итака“ које су омогућиле велики попуст за своја издања и тиме допринеле награђивању ученика и наставника.

На скупу је упућена захвалност основним и средњим школама које су биле домаћини општинских и окружних такмичења и комисијама које су предано и професионално целог такмичарског циклуса учествовале у припреми и реализацији такмичења. Речи захвалности су упућене и локалним самоуправама, првенствено у Граду Смедереву, које сваке године обезбеде средства школама за успешну организацију такмичења, као и свим људима добре воље, донаторима који су и ове године помогли да се обезбеди део финансијских средстава за велики број књига – предузећу ,,Томи трејд“, СТР ,,Маки“ и предузећу „Профилд“ из Смедерева.

У музичком делу програма наступио је Милан Лазић, ученик четвртог разреда МШ „Коста Манојловић“ у Смедереву, који је присутне разгалио својим виртуозним извођењем композиција на хармоници.

Својим глумачким талентима, дечјом непосредношћу, ведрином и полетом ученици ОШ ,,Бранко Радичевић" из Лугавчине, изводећи представу ,Докторка на селу", допринели су лепоти свечаног скупа Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ.

Адаптацију текста завичајног писца Живорада Жике Лазића урадила је наставница Јелена Живанчевић Вукашиновић док режију потписују наставнице Јасмина Вучковић и Данијела Стокић. Представа је иначе премијерно изведена на драмском фестивалу ,,Театар од снова" који се ове године одржао у Лугавчини по једанаести пут и који из године у годину окупља све више драмских секција основних школа Подунавског округа и околине.

У знак сећања на наше дивно јунско окупљање драгим малим глумцима и наставницима који су представу припремали уручене су захвалнице, као и вишегодишњем сараднику и пријатељу Бори Милошевићу, директору школе, који се увек радо одазове нашем позиву помажући нам да на најлепши начин афирмишемо резултате наставе српског језика и књижевности.

javni poziv

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 43 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији