Регионални центар Смедерево

Serbian English

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Обавештење о ОДЛАГАЊУ СЕМИНАРА: НОВИ ЗАКОН О ЈАВНИМ НАБАВКАМА

ЗБОГ ПРЕВЕНТИВНИХ МЕРА СПРЕЧАВАЊА ШИРЕЊА ЕПИДЕМИЈЕ ИЗАЗВАНЕ  ВИРУСОМ -КОВИД 19, А ПО ПРЕПОРУЦИ ВЛАДЕ РС,

ОБАВЕШТАВАМО ПРИЈАВЉЕНЕ УЧЕСНИКЕ СЕМИНАРА ЗА 13. ЈУЛ 2020. ГОД.  У РЕГИОНАЛНОМ ЦЕНТРУ СМЕДЕРЕВО, ДА СЕ ИСТИ ОДЛАЖЕ И ДА ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ ЧИМ СЕ ЗА ТО СТВОРЕ УСЛОВИ У НАЈКРАЋЕМ ВРЕМЕНСКОМ ПЕРИОДУ.

О НОВОМ ТЕРМИНУ ПРИЈАВЉЕНИ УЧЕСНИЦИ И ДРУГИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ БИЋЕ БЛАГОВРЕМЕНО ОБАВЕШТЕНИ.

“БУДИМО ОДГОВОРНИ“

С поштовањем,
в.д.директора,
Љиљана Животић-Живановић, дипл. економиста

Друга радионица пројекта "Креирамо БЕСКОНАЧНО" у Научном клубу Смедерево са темом Фракталне криве

krrmbskncn nslУ уторак, 03.12.2019. године, у Научном клубу Смедерево одржана је друга радионица пројекта "Креирамо БЕСКОНАЧНО" који је на Јавном позиву Центра за промоцију науке 2019. подржан и похваљен признањем на конференцији одржаној у Ректорату, Унивезритета у Београду.

Кроз упознавање са фракталним кривама, односно бесконачно густим кривама: Пеановом и Хилбертовом кривом, учесници радионице су се упознали и са њиховим практичним применама. Хилбертова крива има вишеструке примене у разним областима, а највише у рачунарству и информатици. Користи се код IP адреса рачунара, како би могла да се конструише слика мреже. Код за генерисање слике ће претворити 2D у 1D да би нашао боју сваког пиксела, а Хилбертова крива се понекад користи јер блиске IP адресе у слици чува једну близу друге. Такође је нашла примену у мултидимензионим базама података - при тражењу записа могу помоћи у одређивању приоритета претраге. Користе се и при изради црно-белих фотографија.

Учесници су креирали прву, другу и трећу итерацију Пеанове криве, и прве три итерације Хилбертове криве у равни, као и приказ Хилбертове криве у простору уз помоћ цевчица, штапића, фломастера, лепка, папира и трачица.

На презентацији су могли да виде како изгледају даље итерације и како су ове Бесконачно густе криве - фракталне криве које након бесконачног броја итерација потпуно прекривају део - димензионог простора у којем се налазе. Тако ће бесконачно густа крива у равни заузимати сваку тачку нпр. квадрата, а у тродимензионом простору сваку тачку коцке.

Пројекат "Креирамо БЕСКОНАЧНО" састоји се из пет радионица, усмерених на упознавање младих са различитим аспектима математике као науке: на првом месту појмом бесконачности и различитим приказима и примера из којих се може схватити појам бесконачног.

Другој радионици су присуствовали ученици седмог и осмог разреда ОШ "Бранко Радичевић" Смедерево, гост, вршњачки едукатор Немања Николић, ученик ОШ "Јован Јовановић Змај" из Ковина, рализатори: Синиша Ћулафић, Горан Тирнанић и Мирјана Кокерић и гости наставници Физике и Географије. Деца су са радионице изашла задовољна, а своје ауторске криве понела са собом како би украсили зидове својих учионица. Учесницима радионице подељени прикладни поклони за будући наставак рада на часовима математике: интересантни лењири, оловке, блокчићи.

Спојем математичких, уметничких и филозофских афинитета деце, на овом пројекту стижемо до нових математичких сазнања која стоје иза појма бесконачно, кроз радионице прилагођене различитим узрастима деце.

javni poziv

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 14 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији