Регионални центар Смедерево

Serbian English

lrnsbrn Basic Serbian language course for foreign residents of Smederevo

The Regional Centre for Professional Development of Employees in Education organises a basic Serbian language course for foreign nationals residing in Smederevo. The aim of the course is to acquire basic spoken communication skills in Serbian, as well as some additional knowledge such as basic grammar, comprihension of written texts and writing. The course will be divided in 20 one-hour-lessons, which will be organised in both morning and afternoon shifts, dependint on the availability of the candidates. We promiss a great learning experience in a relaxed and comfortable atmosphere and in small groups. The main communication language for learning will be English, although the teacher may also use his own skills in Italian and some other languages to accomodate the needs of all the candidates.
For more information and to apply, send an email to: mprzic@rcsmed.edu.rs.

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

КоБСОН у Регионалном центру Смедерево

Са задовољством истичемо да су потписивањем лиценцних уговора, КоБСОН (Конзорцијум библиотека Србије за обједињену набавку) портал и сви његови садржаји од данас доступни за коришћење у нашем Центру без икакве надокнаде.
Кратком презентацијом КоБСОН портала Татјана Тимотијевић, начелница Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије и координатор КоБСОН-а, упознала нас је са радом, како портала, тако и Конзорцијума, те указала на огромне могућности које КоБСОН пружа свим садашњим, али и будућим истраживачима, научним радницима...
Конзорцијум библиотека Србије за обједињену набавку (КоБСОН) је нови облик организовања библиотека Србије. Иницијативу за формирање Конзорцијума су покренуле новембра 2001. водеће научне библиотеке у Србији, Народна библиотека Србије – Београд, Библиотека Матице српске - Нови Сад, Универзитетска библиотеке "Светозар Марковић" – Београд, Универзитетска библиотеке "Никола Тесла"- Ниш, Универзитетска библиотеке – Крагујевац, Библиотека САНУ – Београд и Заједница универзитетских библиотека.
Основни циљеви овог удруживања су оптимизована набавка страних научних информација, прелазак са папирних издања на електронска, унапређење приступа електронским информацијама као и промоција домаћег научног издаваштва.
Иако крајњи корисници, а и библиотекари, доживљавају да је све преко КоБСОНа бесплатно, то је далеко од реалности. Целокупан систем претплате финансира се искључиво преко Министарства за науку и технолошки развој. На крају сваке године усаглашавају се предлози КоБСОНа прикупљени на основу захтева крајњих корисника и величине буџета Министарства за науку. Коначну одлуку о висини издвојених средстава као и о изворима који ће се претплатити доносе представници Министарства.
Досадашња искуства из рада КОБСОН-а врло су повољна. За мање новца него у прошлости сада се у Србији претплаћује знатно више међународних научних часописа, укључујући и оне највишег квалитета. Успешност КОБСОН-а видљива је и на међународном плану. У првој години деловања КоБСОН је у оквиру еИФЛ-а заузимао 32. место од 40 земаља с обзиром на однос броја преузетих чланака и цене претплаћених извора, што се користи као показатељ успешности чланица. Данас заузимамо 4. место. Додатно, према истраживањима УНЕСЦО-а о приступу научној литератури, Србија представља лидера у региону.

Шта све КоБСОН ради:

  • обезбеђује новчана средства за набавку научних информација, промоцију или едукацију, путем пројеката у земљи и иностранству
  • управља прибављеним новчаним средствима
  • одлучује о набавци научних информација, након анкетирања свих заинтересованих чланица и детаљне анализе
  • преговара са издавачима (добављачима) часописа и база података у циљу што повољније набавке
  • потписује лиценцне уговоре о коришћењу претплаћених сервиа
  • креира, ажурира и одржава веб страницу доступну свим крајњим корисницима у Србији
  • инсталира и одржава све мрежне базе података на централном рачунару, а које морају бити доступне свим корисницима
  • прати искоришћеност набављених научних информација и о томе извештава финансијере Конзорцијума

извор: http://kobson.nb.rs

javni poziv

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 10 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији