Регионални центар Смедерево

Serbian English

Чланци

Примена стандардних и иновативних реквизита у физичком вежбању уз мере безбедности и прву помоћ (катал. број: 824)

fzck nslПодстицајна за рад, интерактивна атмосфера, одлична организација, много корисних знања примењивих у наставној пракси, изузетна стручност и срдачност аутора и реализатора семинара и одлична прилика за стручно усавршавање професора Физичког/Физичког и здравственог васпитања смедеревских основних и средњих школа (и понеког учесника ван територије Смедерева) – тако укратко гласе сумирани утисци са семинара „Примена стандардних и иновативних реквизита у физичком вежбању уз мере безбедности и прву помоћ“ (катал. број: 824), реализованог прошле суботе у нашем Центру.

Био је ово први пут од оснивања РЦ Смедерево да се организује за наставнике Физичког васпитања семинар који развија  компетенције за наставну област, предмет и методику наставе. Проф. др Милан Цветковић, ванредни професор Факултета спорта и физичког васпитања у Новом Саду, и Драган Грујичић, мастер професор физичког васпитања и спорта, медицински техничар и предавач прве помоћи, аутори и реализатори семинара акредитованог код Центра за стручно усавршавање Кикинда, на конкретан и примењив начин дали су смедеревским наставницима савремене препоруке за развијање базичких моторичких способности у настави физичког васпитања, сугерисали им како да осавремене структуру часа у складу са захтевима савременог доба и како да примене стандардне и иновативне реквизите у настави. Да често недостатак финансијских средстава и потребне опреме нису оправдање за недостатак залагања и ентузијазма, доказано је управо на овом семинару – од пластичних водоводних цеви могу да се направе препоне или палице потребне за вежбе на часовима физичког васпитања.

Прошлост бележи, нажалост, и немиле догађаје са трагичним исходом – урођени здравствени проблеми ученика, недостатак кондиције или премор често могу да изазову и трагичне последице када је тело изложено напору физичког вежбања, па наставници морају да буду добро обучени и за овакве ситуације у наставној пракси. У складу са превентивним деловањем и овим обликом едукације, посебна пажња у презентацији садржаја семинара посвећена је мерама безбедности на часовима током организованог физичког вежбања и оспособљавању наставника за пружање прве помоћи на часу код одређених стања, повреда и обољења.

Након теоријског дела семинара, који је обухватио низ предавања обогаћених адекватним презентацијама и разменом искустава полазника, други, практични део обуке реализован је у сали Техничке школе у Смедереву. Наставници су кроз низ демонстрационих вежби применили знања о томе како да правилно помогну повређеном у ситуацији изненадног колапса организма и практична знања о правилном положају за опоравак повређеног. Кроз вежбе са препонама и палицама, прескакање ластиша и друге облике задатака показано је како да се утиче на развој моторичких способности код ученика.

На крају семинара сваки учесник добио је диск са наснимљеним материјалом о различитим облицима физичког вежбања на часу, што ће такође бити од велике користи за рад са ученицима у фискултурним салама и на школским теренима.

Зато се са правом може закључити да су циљеви реализоване обуке у потпуности испуњени и да су наши наставници на крају семинара са правом, уз аплауз и речи захвалности, како ауторима семинара, тако и Миљани Кравић, в. д. директора РЦ Смедерево, изразили своје одушевљење.


Остали Регионални центри у Србији