Регионални центар Смедерево

Serbian English

Чланци

Актив директора – припреме за завршни испит ученика основних школа

ad nslУ оквиру припрема за организацију и спровођење завршног испита ученика основних школа за школску 2017/2018. годину и уписа ученика у средњу школу за школску 2018/2019. годину, у четвртак, 14. јуна у РЦ Смедерево организован је Актив директора основних и средњих школа Смедерева. Директорима школа прецизна упутства у вези са организацијом и спровођењем завршног испита дали су Душанка Стојковић, просветни саветник Министарства просвете, науке и технолошког развоја, и Бранко Дукић, члан комисије за завршни испит и упис ученика у средњу школу, а састанку су присуствовале и представнице градске просветне инспекције.

Подсетимо, ученици осмог разреда полагаће завршни испит 18, 19. и 20. јуна (првог дана полажу завршни испит из српског језика, другог дана завршни испит из математике, а трећег дана треба да покажу знање на комбинованом тесту који обухвата питања из историје, географије, биологије, физике и хемије).

У односу на прошлу годину промењен је систем бодовања за упис у средње школе, па ће мали матуранти моћи да имају на основу успеха у основној школи највише 60 поена (успех на крају шестог, седмог и осмог разреда множи се са 4), а на завршном испиту моћи ће да освоје још максимално 40 поена. Такође, посебним бодовима вреднују се резултати на републичким и међународним такмичењима које су ученици остварили у завршном разреду основне школе.

Сваки од тестова завршног испита имаће 20 питања, а свако тачно питање доноси ученику један поен, дакле 20 у укупном скору. Потом ће се број поена из матерњег језика и математике множити коефицијентом 0,65, а број бодова са комбинованог са коефицијентом 0,7 како би се добили бодови који се рачунају при упису у средње школе – 13 из матерњег језика и математике, а 14 из комбинованог теста.

Остали Регионални центри у Србији