Регионални центар Смедерево

Serbian English

Чланци

Пилот-радионица "Ја сам програмер"

jsmprgrmr nslУ оквиру програма Научног клуба Смедерево у уторак, 3. јула у нашем Центру реализована је пилот-радионица „Ја сам програмер“ намењена ученицима нижих разреда основних школа. Под мотоом „Играј се и програмирај“ овај програм је осмишљен тако да код деце развија тимски дух, креативно и критичко размишљање, као и алгоритамско и рачунарско размишљање.

Програмирање је вештина уз коју деца, кроз игру и њима прилагођене садржаје, могу да развијају способност решавања комплексних проблема. На радионици, на којој су смедеревски ученици од првог до четвртог разреда који немају предзнања из области програмирања, у одличној атмосфери, уз игру усвајали нове појмове и учили кроз занимљиву игру, медијатори  Иван Станимировић, инжењер рачунарства са другим програмерима и педагозима, користили су игру на табли која је заснована на програмском језику „Лого“, иначе прихваћеном као стандард за учење алгоритамског мишљења.

Осим што су стекли нова знања, деца су се сјајно забавила и показала изузетну сналажљивост и интересовање, тако да су реализатори радионице имали одличну повратну информацију о оправданости и квалитету програма. Сви учесници су добили уверења о похађаној обуци и пригодне поклоне, а на крају су своје утиске изнели и родитељи којима су реализатори дали све релевантне информације о планираним програмима, њиховим садржајима и циљевима.

Будући да је пилот-радионица изазвала велико интересовање деце и родитеља, првенствено због актуелности теме, идеја је да се, уз подршку Научног клуба Смедерево, јесењи период искористи за дуже обуке чији ће садржаји бити прилагођени различитом узрасту – предшколцима, млађим и старијим основцима који ће моћи да на креативан и интересантан начин лако обогате знање и развију вештине из области програмирања.

Остали Регионални центри у Србији