Регионални центар Смедерево

Serbian English

Јавни позив 2017. CPN logo naucni klub logo

Пријава за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у 2017. години ЈЕ ЗАВРШЕНА. Одлука о пројектима који ће добити финансијску подршку по овом јавном позиву биће објављена 16.05.2017. године на интернет страници Центра за промоцију науке www.cpn.rs.

Захваљујемо се свим ауторима и њиховим пројектним тимовима који су одабрали Научни клуб Смедерево као подршку и партнера за реализацију својих пројеката. Верујемо да ће по одабиру, сјајне идеје наићи на позитивну реакцију код учесника.

Опширније...

Трибина: Тесла и рад на бежичном преносу енергије

tesla 33Научни клуб Смедерево је за своје чланове, наставнике школа и ученике, али и за све љубитеље науке организовао трибину у вези са Теслиним радом на бежичном преносу енергије. О овом сегменту Теслиног рада са присутнима је разговарала Зорица Циврић, музејски саветник у Музеју науке и технике у Београду, која је од 1988. до 2006. радила у Музеју Николе Тесле у Београду, првенствено на истраживању и публиковању архивске грађе из Теслине заоставштине. Од 2007. ради у Музеју науке и технике у Београду као шеф Одељења електропривреде, где је такође наставила да се бави ликом и делом Николе Тесле.
Многе контроверзе прате Теслин рад, а на трибини коју смо организовали, било је речи баш о тим, мање познатим стварима из Теслиног живота и рада.
Наш највећи научник свих времена Никола Тесла покушао је крајем 19. и почетком 20. века да пренесе енергију без жица у својој познатој лабораторији на Лонг Ајленду где је изграђен специјални торањ. Тесла је још тада био убеђен у бежични пренос енергије: „Можда ћете мислити да сам сањалица и рећи да идем предалеко ако вам кажем чему се надам у будућности. Могу вам рећи да са апсолутним поуздањем верујем да ћу слати поруке из једне земље у другу без жица. Такође, поуздано се надам да ћу, на исти начин, без жица, преносити електричну енергију без губитака“, рекао је Тесла пре више од једног века.

Слике

Напишите ваш коментар

0

Остали Регионални центри у Србији