Регионални центар Смедерево

Serbian English

m3 - расПЕТЉАвамо математику

m3 raspetljavanjeрасПЕТЉАвала се математика данас у Научном клубу Смедерево! Иако је мај месец математике, мај је и месец Научног клуба Смедерево. Након ево скоро годину дана од отварања; подсетимо, Научни клуб је званично отворен 17. маја, можемо се похвалити великим бројем активности и што је најважније, великим бројем деце, најмлађих и оних старијих ђака који су допринели да Научни клуб оправда своје постојање.
Активно учешће у манифестацији "Мај месец математике" наставили смо данашњим радионицама. Научно је доказано да ситни покрети прстима подстичу развој мозга. Са штрикањем и хеклањем су директно повезани бројевни низови, јер уколико хоћемо да ширимо или сужавамо наш рад, морамо у сваком реду да одузимамо односно додајемо одређени број петљи.
Најбољи начин да се у геометрији представе хиперболичке површи нашла је Даина Таимина 1997. године – исхеклала их је... Оваквих и сличних примера је безброј, те смо научили да хеклање и штрикање и те како имају везе са математиком, што су наши другари из ОШ "Димитрије Давидовић" из Смедерева данас и практично увидели. Тамара Ђаковић, аутор свих штриканих/ хекланих експоната у Научном клубу Смедереву и професор математике несебично је поделила своје знање математике и на практичним примерима показала какве то везе хеклање има са математиком. Након радионице са расПЕТЉАвањем, клинци су се са својом учитељицом Невеном Перић бавили решавањем класичних математичких задатака, али уз помоћ савремених технологија.
У трећем делу данашњих активности "ђаци другаци" су прво одгледали филмић о осветљавању домаћинстава у сиромашним крајевима Филипина, а онда и сами извели експеримент и направили "литар и по светлости".

Слике

Остали Регионални центри у Србији