Регионални центар Смедерево

Serbian English

Јавни позив 2017. CPN logo naucni klub logo

Пријава за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у 2017. години ЈЕ ЗАВРШЕНА. Одлука о пројектима који ће добити финансијску подршку по овом јавном позиву биће објављена 16.05.2017. године на интернет страници Центра за промоцију науке www.cpn.rs.

Захваљујемо се свим ауторима и њиховим пројектним тимовима који су одабрали Научни клуб Смедерево као подршку и партнера за реализацију својих пројеката. Верујемо да ће по одабиру, сјајне идеје наићи на позитивну реакцију код учесника.

Опширније...

Отворен Научни клуб Смедерево

           Данас је Регионални центар Смедерево био улепшан свечаним сјајем, обасјан поносом и усхићењем које увек прати нове почетке – у присуству многих званичника, наставника и ученика, љубитеља науке и пријатеља Центра, отворен је Научни клуб, седми по реду у оквиру Mреже научних клубова Центра за промоцију науке, чијем је оснивању примарни циљ децентрализација науке, односно шира популаризација и промоција научно-истраживачких достигнућа по градовима Србије.

Naucni klub Smederevo 137

 
          Стотини гостију се најпре обратио мр Боривоје Јаношевић, директор Регионалног центра Смедерево и домаћин овог свечаног скупа, који је поздравио др Јасну Аврамовић, градоначелницу Града Смедерева, Немању Ђорђевића, директора Центра за промоцију науке, Жељану Радојичић Лукић, помоћника министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање, Бранислава Ранђеловића, директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, мр Велишу Јоксимовића, руководиоца Школске управе Пожаревац, директоре смедеревских основних и средњих школа и многе наставнике и ученике за чије је интересовање подстакнуто данашњим догађајем велика сала нашег Центра била тесна. У свом надахнутом поздравном говору он је истакао значај отварања Научног клуба у нашем граду, места које ће постати ново стециште знања и у којем ће се развијати љубав према научним истраживањима.
 
naucni klub smederevo 4
 
            Директор Регионалног центра Смедерево посебно се захвалио градоначелници др Јасни Аврамовић која је препознала значај отварања Научног клуба у нашем граду, уз чију ће се помоћ ускоро покренути, по угледу на друге градове, и рад Научног парка у Смедереву и због чијих је иницијатива Град Смедерево заиста добио најлепше епитете, не само у области српске привреде, него и у области образовања, културе, па сада и науке.
 
naucni klub smederevo 5
 
            Покретањем куглица Њутновог клатна, којим је директор РЦ Смедерево завршио своју поздравну реч, симболично је означен пут којим треба да се креће будући рад Научног клуба – иницијална каписла, та прва куглица која покреће енергију у бављењу науком, нови су ресурси РЦ Смедерево, а даље би требало да просветни радници креативним идејама и ентузијазмом осмишљавају активности за своје ученике, будуће Тесле, Пупине и Аласе. У таквој подстицајној узајамној интеракцији једино ће се остварити афирмација науке због које се научни клубови и отварају.
 
naucni klub smederevo 6
 
           Др Јасна Аврамовић, градоначелница Града Смедерева, захвалила се свима који су допринели отварању Научног клуба у Смедереву, пре свега деци и наставницима, чија је жеља за усвајањем нових знања основа свега, и Немањи Ђорђевићу, директору Центра за промоцију науке, који је Смедерево проценио као подстицајну средину за развој науке. Истакавши да су образовање, култура и наука неопходна надоградња без које се не може говорити о истинском развоју једног града, градоначелница је поменула и перманентну потребу за отварањем радних места која ће ученицима омогућити да безбрижно уче и баве се науком, знајући да имају сигурну гаранцију за живот и планирање будућности у свом граду. Са жељама за добро здравље, неговање истраживачких афинитета ученика и што чешће будуће сусрете у Научном клубу Смедерево градоначелница др Јасна Аврамовић је изразила понос што наука на овако велика врата улази у наш град и наду да ће се у Научном клубу Смедерево регрутовати нови научни кадрови који ће својим открићима мењати стварност.
 
naucni klub smederevo 7
 
           Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке, рекао је да су научни клубови израсли из жеље да се сви љубитељи науке на једном месту окупе и заједничким снагама допринесу промоцији науке, јер колико год неколико људи било мудро и образовано, толико смо сви заједно мудрији и образованији од било ког појединца. Центар за промоцију науке успео је да, уз помоћ локалних самоуправа, регионалних центара, научних радника и других креативних појединаца, оствари замисао да се у 12 градова Србије отворе научни клубови који истоветним условима за рад и својим циљевима представљају заједнички именитељ. Ипак, како је на крају свог обраћања Немања Ђорђевић поентирао, наставници су ти који ће својим активностима донети садржаје и оплеменити рад научних клубова, они који треба да генерацијама ученика, кројитељима будућности, дају „алат за размишљање“, односно науче их да критички, самостално и објективно сагледавају стварност.
 
naucni klub smederevo 8
 
            Жељана Радојичић Лукић, помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање, на најлепши начин је својом сликовитом беседом уобличила причу о значају научних клубова у Србији, чије је отварање најлепшим бојама обојило пролеће 2016. године, изразивши наду да ће нека будућа пролећа бити обојена успесима наше мотивисане деце, односно успесима корисника услуга у научним клубовима. Након изражавања захвалности градоначелници Смедерева која је препознала вредност и потребу улагања у науку и образовање у Граду Смедереву, Жељана Радојичић Лукић резимирала је једну велику истину – у свакодневици, у којој сви некудажуримо и у којој смо преплављени сваког тренутка новим информацијама „царство површности угрозило је царство истинске потраге за смислом и због тога је више него икада потребно да оснажујемо креативност помоћу оваквих иновативних концепта учења у научним клубовима, парковима науке, учионицама под отвореним небом и другим облицима чијим се креативним методама негује неформално образовање“.
 
Naucni klub Smederevo 006
 
           Спорости у реформама формалног образовања могу се неутралисати новим иновативним приступима у учењу, а како је помоћница министра просвете најавила, измене и допуне Закона о основама образовања и васпитања ће управо омогућити, кроз проширену делатност школа и других установа које се баве образовањем, да се научно-истраживачка делатност децентрализује. И поново је, и у овом инспиративном обраћању истакнуто да су наставници полуга преко које треба да се делује силама мотивисаности и залагања, да је њихова улога од кључне важности у побољшању квалитета образовања и науке у Србији. На крају је Жељана Радојичић Лукић поручила деци да воле науку, да непрестано откривају научне загонетке и трагају за истином, јер ће се једино на тај начин пронаћи смисао у бесмислу.
 
Naucni klub Smederevo 007
 
           Након свечаног потписивања Меморандума о сарадњи између Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево, Центра за промоцију науке и Градске управе Смедерево посетиоци данашњег скупа обишли су новоотворени Научни клуб и упознали се са предностима креативно уређеног простора и атмосфере подстицајне за размишљање и истраживање. Програм отварања настављен је трибином „Научни клуб – концепт и активности“ на којој су говорили Тијана Марковић и Бранимир Ацковић.
 
Naucni klub Smederevo 134
 
         Током програма свечаног отварања ученици ОШ „Бранислав Нушић“ са својим менторима, наставницима Борком Чакаревићем, Милошем Раденковићем и Соњом Милетић, као и ученици ОШ „Димитрије Давидовић“ под менторством наставника Невенe Перић, Тамарe Ђаковић и Ружицe Томић, изводили су у учионицама РЦ Смедерево огледе, доказивали теореме и решавали једначине, чиме су симболично представљене неке од будућих активности Научног клуба Смедерево.

Слике

Члaнoви ЗOПС-a били су нa oтвaрaњу Нaучнoг клубa у Рeгиoнaлнoм цeнтру Смeдeрeвo. Пoхвaљуjeмo Дрaгaнa Стjeпaнoвићa зa oдличнo нaписaн тeкст, кao и Нeмaњу Рaдивojeвићa зa урaђeн интeрвjу и прeвaзиђeн стрaх oд кaмeрe. Зa крaj пoхвaлe и Maрку Пeтрoвићу кojи je свe oвo oдличнo упaкoвao и нaпрaвиo дa изглeдa кaкo изглeдa!

Преузето са www.zops026.wordpress.com

Напишите ваш коментар

0

Остали Регионални центри у Србији