Регионални центар Смедерево

Serbian English

Европска недеља / Ноћи истраживача

У Европској недељи истраживача, од 23. до 27. новембра, 2020 године, Научни Клуб Смедерево планирао је низ занимљивих видео радионица, огледа и предавања.

Радионице, огледи, предавања, и остали садржаји који су били предвиђени за реализацију у Регионалном Центру Смедерево, биће представљени видео материјалима, ради поштовања епидемиолошких мера и спречавања ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Све радионице можете да пратите преко нашег YouTube канала:

https://www.youtube.com/channel/UCNx5slE4eIFk63JC1bhK__g/videos

Детаљније

ЦПН пројекат - МАТЕРИЈАЛИ - ШТА ЈЕ ОД ЧЕГА И ЗАШТО? Радионица: Чаробне кутије 1

IMG 20180213 104832Прва група ученика која је имала прилику да учествује у радионици "Чаробне кутије" у оквиру ЦПН пројекта "Материјали - шта је од чега и зашто?" су ученици трећег разреда ОШ "Димитрије Давидовић" у Смедереву.
Радионица је почела тактилном активношћу. Ученици су имали задатак да чулом додира истражују сакривене музејске предмете и покушају да одреде особине материјала од којих су предмети направљени. Кроз ову активност требало је, између осталог да забележе своја запажања на унапред задатом табеларном формулару.
Након размене запажања, откривања скривених предмета и разговора о томе због чега су за израду предмета изабрани баш ти материјали, уследило је истраживање коришћењем чула вида и оптичких помагала. Помоћу лупа било је веома занимљиво истраживати текстуру материјала. Посебна атракција је свакако дигитални микроскоп, помоћу кога су 50 и више пута увећали посматрану површину.
Аутори и реализатори пројекта су Невена Перић и Милан Марковић

О пројекту:
МАТЕРИЈАЛИ - ШТА ЈЕ ОД ЧЕГА И ЗАШТО?
Пројекат Центра за промоцију науке у оквиру Научног клуба у Смедереву
Пројекат је намењен ученицима млађих разреда основне школе. Кроз радионице они имају прилику да упознају карактеристике различитих материјала и њихову употребу у различитим сферама људског живота (мода, саобраћај, становање). Током радионица ученици практичним деловањем и коришчењем различитих извора информација (музејски предмети, фотографије, текстови, узорци различитих материјала, етнолошки филмови и сл.) упознају
различите физичке особине материјала, начине обраде и у складу са тим, њихову употребу. На тај начин, користећи различите изворе информација, издвајајући, упоређујући и класификујући жељене податке, ученици стичу основна знања о бележењу и употреби информација, критичком размишљању и научном резоновању.
На завршној радионици ученици имам задатак да креативно примењују стечена знања приликом решавања проблемског задатка, те да производ тимског рада презентују осталим учесницима пројекта.

Слике

Остали Регионални центри у Србији