Регионални центар Смедерево

Serbian English

“Мај – месец математике” у Регионалном центру Смедерево

mscmtmtk nslМанифестација  “Мај – месец математике”  у организацији Центра за промоцију науке ове године је посвећена споју двеју наука: Математике и Географије.

Слоган манифестације “Упиши своје координате” инспирисао је ученике ОШ “Бранко Радичевић” из Смедерева да данашњој радионици истражују о удаљености градова, на карти, и у природи, и тиме упишу координате Смедерава на “М3” мапи.

Почетак рада обележила је активност ученика: индивидуални одговори на чарт-табли на питање: “Зашто волим математику?” са много занимљивих решења типа: “Зато што су задаци логични”; “Зато што је иста свуда у свету”; “Зато што је корисна за живот”; “Зато што су часови занимљиви”.

Приказом радионице “Mystery Skype” и корелације наставних предмета: Математика, Географија, Енглески језик и Информатика и рачунарство, ученици су “Да -Не” питањима на енглеском језику погађали одакле долазе њихови другари. Након откровања тачног одговора, рачунали су уз помоћ атласа, карте и размере на карти, колико је тај град удаљен од Смедерева. Приближно тачне резултате упоређивали су са тачним резултатима које су пронашли уз помоћ интернет претраживача. Најбоља решења задатка награђена су аплаузом. Ученици су упознали нове градове Европе и научили пар нових речи на енглеском језику, а обновили знања из области Размера и Мерење.

Друга радионица била је посвећена анализи података за коју се ученици упознали са радовима изложбе “Математика – твоја шанса” изложене у холу Регионалног центра. По групама су прикупили релавантне податке, које су потом анализирали и презентовали на радионици.  Ученици су се упознали са терминима вероватноће и статистике и сазнали занимљиве податке о томе: колико има шансе да добијете седмицу на лотооу, колико има људи који су рођени истог датума, колика је вероватноћа да се роде близанци, колико времена треба да се препишу Шекспирова дела и колика је вероватноћа да се слово А извуче из кутије са словима од којих је састављена реч “математика”.

На паузи између радионица “ђаци репортери” су направили фото-успомене и крерирали видео-интервјуе са ове манифестације за школску интернет страницу.

Трећа радионица представљала је приказ радова ученика са овогодишњих Етвининг пројеката, који су претходно већ презентовани у Регионалном центру на радионици “Математика из нашег угла”: “Познате жене математичарке 2”, “Дан броја Пи ( рођендан Алберта Ајнштајна)” и пројекта намењеном слободној активности: Шах, под називом “Шах – МАТ”, али и нови пројекат “Мај – месец математике” и “Хемија годишњих доба”. Ученици су презентовали пројекте а затим урадили неколико пратећих активности: креирали нове моделе фрактала од цевчица, крерирали фигуре од танграма и рачунали њихове површине, научили уз помоћ модела од дрвета како се рачунају површине троугла и трапеза, израдили наруквице са именима познатих математичарки, а одиграна је и партија шаха за крај и опуштање.

Завршној радионици придружили су се и најмлађи суграђани - будући млади математичари.

Ученици су са радиноца изашли испуњени и задовољни!

Центар за промоцију науке је осми пут заредом организовао националну манифестацију Мај месец математике, са садржајима и програмима широм Србије. Од  2012. године труде се да математику прикажу кроз игру, уметност, интерактивне експонате, научнопопуларна предавања, радионице, филмове и друге садржаје, “зато што се у Србији, како су истраживања показала, већина ђака плаши математике. А ни одраслима математика није милија.”

Овогодишњој манифестацији претходио је конкурс Мапирање математике на којој су пријављене данашње радионице које су се потом нашле и на мапи М3 под називом: “Откријте везу између математике и географије”
http://m3.cpn.rs/smederevo.php

Градови и места који су се укључили у обележавање Маја месеца математике у Србији су: Кањижа, Кикинда, Шабац, Смедерево,Чачак, Ужице, Рановац, Горњи Милановац, Крушевац, Крагујевац, Књажевац, Нови Пазар, Лесковац, Ниш, Руски Крстур, Зрењанин, Житорађа, Бајина Башта, Рума, Владичин Хан, Кучево, Обреновац, Панчево, Сивац, Крајишник, Трупале, Доњи Стрижевац, Сефкерин, Блаце, Сонта, Београд, Врњачка Бања, Ресавица, Раковица, Косовска Митровица, Сремска Митровица, Зрењанин, Прибој, Бор, Велико Градиште, Смедеревска Паланка, Житковац, Сомбор, Лазаревац, Бачки Петровац, Прокупље, Бачки Јарак, Краљево, Зајечар.

Остали Регионални центри у Србији