Регионални центар Смедерево

Serbian English

Музеј у Смедереву

Адреса Музеј у Смедереву, 4 Omladinska, Smederevo, Serbia

О музеју

Добро дошли у Музеј у Смедереву!

Првобитне идеје о музејима, разлозима њиховог постојања, трајању и делатности, током времена доживеле су значајне преображаје. Промена музеолошке парадигме утицала је и на смедеревски музеј, који је данас флексибилнија институција, сензитивнија на околину и време у коме егзистира. Велике друштвене промене, нарочито у домену комуникација и нових технологија, приморавају нас да будемо ближи потребама и жељама својих корисника. У складу са тим, желимо да Музеј у Смедереву представља место сусрета, спознаје и нових идеја. Концепцијски, Музеј у Смедереву припада групи завичајних музејских установа комплексног типа. Оно што Музеј чини од свог оснивања, како би кроз колективно сећање и бригу о покретним културним добрима и културној баштини уопште, обезбедио њихово трајање у сваком смислу, јесу послови прикупљања, проучавања, стручне и научне обраде, чувања, заштите и презентације предмета од културно-историјског, односно музеолошког значаја. Музеј се, поред наведених послова, од свог оснивања одговорно и посвећено бави културно-просветним, информативним и педагошким радом, као и издавачком делатношћу.

У изложбеним салама основне музејске поставке могу се видети бројни предмети, који су најзанимљивија сведочанства о временима која су иза нас, и указују на узбудљив развитак материјалне и духовне културе житеља ових простора кроз векове. Презентовањем музеолошког материјала у оквиру основне изложбене поставке, кустоси Музеја у Смедереву изнова оживљавају прошлост и пружају посетиоцима могућност да спознају непоновљивост и непредвидљивост историје.

Поред основне изложбене поставке музејских експоната, у Музеју се могу пратити бројне гостујуће и тематске изложбе, затим различите промоције и предавања, радионице и конференције.

Колектив Музеја у Смедереву, са ентузијазмом карактеристичним за претходне генерације које су утемељиле, стварале и обогаћивале смедеревски музеј током минулих деценија, наставља са радом у духу новог времена, не заборављајући све неуморне посленике културе, који су својим радом уградили део себе у ову установу. Наравно, не заборављамо ни Вас - кориснике наших услуга, посетиоце и сараднике - којима су наши програми намењени.

У оквиру ове секције можете прочитати занимљиве информације о смедеревском музеју: када и како је настао, ко су били утемељивачи, које су биле главне смернице у раду у протеклих шест деценија, како је организован рад Музеја у Смедереву и шта он представља у културном животу града Смедерева и околине данас.

http://www.mus.org.rsПронађите пут

Назад

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Остали Регионални центри у Србији