Регионални центар Смедерево

Serbian English

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ – СМЕДЕРЕВО
Л И С Т А одобрених програма ЗУОВ-а 2022/2023, 2023/2024 и 2024/2025. годину


Детаљније

Семинар "НТЦ систем учења"

ntcsstmcnj nslУ организацији Удружења васпитача Чигра, 07. и 08. маја 2022. године у Регионалном центру Смедерево, реализован је семинар "НТЦ систем учења" за васпитаче из ПУ Смедерево, Смедеревска Паланка, Велика Плана, Ковин и Панчево.

Васпитачи су имали прилику да унапреде  компетенције и добију нове идеје за рад са предшколском децом.

Први део програма је приказао проф. др Ранко Рајовић. Суштина програма је да дете достигне своје биолошке потенцијале. Интелигенција не зависи само од генетског потенцијала већ и од окружења. Код детета се до седме године године интензивно формира највећи број неуронских веза. Ту је незаменљива ИГРА.

Суштина НТЦ програма, поред развоја вештина, различитих група и нивоа комплексности, јесте пружање прилике детету да учи прве кораке у развоју самопоуздања, препознавању и остваривању себе. Кроз НТЦ програм свако дете има прилику да доноси одлуку, буде самостално, гради своје самопоуздање, развија емпатију, савладава баријере у комуникацији, развија дивергентно мишљење. Важан је тимски рад јер дете тако унапређује своје вештине које су му потребне за живот са другима и развој њиховог бића у целини. Други део програма приказао је књижевник Урош Петровић. Он се бави развојем способности учења и стимулативним активностима за развој асоцијативног размишљања. Дете мислећи да се игра, научи много нових ствари. Трећи део програма је развој функционалног знања, тј повезивање наученог кроз игру.

Остали Регионални центри у Србији