Регионални центар Смедерево

Serbian English

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ – СМЕДЕРЕВО
Л И С Т А одобрених програма ЗУОВ-а 2022/2023, 2023/2024 и 2024/2025. годину


Детаљније

Шести окружни стручни сусрети “Медицинска сестра васпитач као део заједнице учења и учесник у планирању промена у васпитно-образовној пракси“

mdcnsksstrvsptc nslУ организацији Савеза удружења медицинских сестара предшколских установа Србије, Удружења медицинских сестара предшколских установа Подунавског и Браничевског оруга и предшколске установе „Наша радост“ Смедерево, 22. октобра 2022. године, у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево, одржани су Шести окружни стручни сусрети “Медицинска сестра васпитач као део заједнице учења и учесник у планирању промена у васпитно-образовној пракси“. Циљ овог скупа је јачање компетенција медицинских сестара васпитача, као рефлексивних практичара у планирању промена у заједничком развијању реалног програма у јаслама и грађењу културе јасли и вртића као заједнице учења. На скупу је указано на важност сталног усавршавања и међусобне сарадње свих који су укључени у рад са децом у предшколским установама.

Присутне је поздравила Мирјана Крстић, директорка предшколске установе “Наша радост” у Смедереву, изражавајући задовољство и захвалност због великог броја учесника и показане добре воље и подршке за даљи рад и стална стручна усавршавања запослених у предшколским установама.

Јадранка Спасић, председница Савеза удружења медицинских сестара предшколских установа Србије истакла је да је стручно усавршавање један од основних задатака и да се пружа могућност медицинским сестрама васпитачима да кроз различите видове усаврше своје знање, да поред оних бодова за одржавање лиценце које закон налаже за све у васпитно-образовном раду, да се даје додатни импулс хоризонталном учењу, јер је учење од колегинца најквалитетније.

Окупљене је поздравио градоначелник Смедерева Јован Беч, пожелевши им пријатан боравак у нашем граду, уз позив да искористе долазак и боље се упознају са Смедеревом. Истакао је и безрезервну подршку коју локална самоуправа пружа овдашњој предшколској установи, која има близу 3.000 уписане деце. Градоначелник је рекао да је упис деце у вртић дугогодишњи проблем али да су ове године отврени потпуно нови објекат у Друговцу са 75 нових места, “Бајка” на Царини са 70 нових места и да Град очекује сагласност Министарства за отварање “Сањалице 2” у центру града капацитета око 100 нових места и да су то пројекти који су већ реализовани. Положен је камен темељац новог вртића у Радинцу, који Град гради у сарадњи са Министарством просвете. Такође је истакао да је завршен пројекат централног вртића, и очекује се да ће током следеће, или најкасније у току 2024. године почети са реализацијом тога, где ће моћи од 200 до 220 малишана да се упише.

Учесницима скупа се обратила и Републички просветни инспектор Весна Дасукидис која је своју каријеру почела у предшколству, због чега је, како каже, увек спремна да подржи сваки вид усавршавања. Између осталог је нагласила да је важно да се развијају програми и могућности да се сва деца укључе на различите начине, да се наоружају за развој и најснажније развију своје унутрашње капацитете за све оно шро их касније очекује у школи, а и касније у животу.

Стручни скуп у Смедереву организован је кроз пет сесија у којима је кроз различите апсекте обрађена тема рефлексивне праксе.

Овом приликом додељене су и захвалнице свима који су допринели јачању професије и побољшању квалитета рада са децом. Ово окупљање је прво, од 10 планираних, у оквиру реализације програма усавршавања, који ће се у различитим локалним самоуправама одржати до марта 2023. године.

Остали Регионални центри у Србији