Регионални центар Смедерево

Serbian English

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ – СМЕДЕРЕВО
Л И С Т А одобрених програма ЗУОВ-а 2022/2023, 2023/2024 и 2024/2025. годину


Детаљније

Посматрање делимичног помрачења Сунца у ОШ „Свети Сава“ у Смедереву, 25. 10. 2022. године

dlmcnpsmtrnjsnc nslУ оквиру сарадње Регионалног центра Смедерево и ОШ „Свети Сава“ у Смедереву, 25. октобра 2022. одржана је радионица, у којој су ученици и колектив ОШ „Свети Сава“ у Смедереву, посматрали делимично помрачење Сунца у Србији.

Настaвница физике Драгана Станимировић и наставница географије Виолета Станимировић, у оквиру астрономске и географске секције у дворишту школе организовале су посматрање делимичног помрачења Сунца, уз помоћ телескопа и заштитних наочара. Пре посматрања делимичног помрачења Сунца наставници су одржали предавање и дали упуства како се врши посматрање помрачења Сунца.

Највеће помрачење је могло да се види са територије Русије и западног Сибира, где је чак 82% Сунчеве површине било заклоњено Месецом. Са наших простора помрачење је било око 40%, у трајању од 11:22 h када је Месец додирнуо Сунчев диск, и напустио га у 13:38 h.

До помрачења Сунца долази када Месец у свом кретању око Земље заклони део или цело Сунце. Разликује се потпуно, прстенасто и делимично помрачење Сунца. Помрачења се дешавају два до три пута годишње, али су видљива само са неких локација на Земљи.

Претходно делимично помрачење Сунца које је било видљиво на нашим просторима, било je 11. августа 1999. године. Следећа прилика за присуствовање овом феномену са наших простора, потпуном помрачењу Сунца, биће тек око 2060. године.

Ученици су са одушевљењем посматрали овај астрономски феномен и сачинили бројне занимљиве фотографије.

Остали Регионални центри у Србији