Регионални центар Смедерево

Serbian English

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ – СМЕДЕРЕВО
Л И С Т А одобрених програма ЗУОВ-а 2022/2023, 2023/2024 и 2024/2025. годину


Детаљније

ЈАВНИ ПОЗИВ Центар за промоцију науке, март 2024
ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА ЗА ФИНАНСИЈСКУ ПОДРШКУ ПРОЈЕКТИМА ПРОМОЦИЈЕ И ПОПУЛАРИЗАЦИЈЕ НАУКЕ У 2024. ГОДИНИ

Циљеви Јавног позива су подизање нивоа научне писмености и научнe културе кроз децентрализацију промоције и популаризације науке на територији Републике Србије; подршка разноврсним и иновативним пројектним приступима; подршка високоутицајним пројектима из области промоције науке; подршка креативним пројектима који афирмишу доступност знања у отвореном простору.

Јавни позив Центар за промоцију науке

Позив за ЈП 2024

Оглас јавни позив 2024

Упутство за попуњавање ЈП 2024

Образац пријаве Годишњег програма НК Смедерево 2024

Квиз „Књижевност и језик истражи, на делу сад знање покажи"

knjzvnstpkzznj nsl„Било нам је дивно! Следеће године сигурно опет долазимо!"

Ово је један је од многобројних похвалних коментара ученика који довољно говори о томе како је 28. марта протекао квиз „Књижевност и језик истражи, на делу сад знање покажи" којим је у Смедереву завршено овогодишње обележавање манифестације „Март – месец српског језика“.

Након бројних одлично осмишљених активности, које су вредни и креативни наставници Подунавског округа успешно реализовали са својим ученицима, овај квиз је организован у сарадњи са Регионалном центром за професионални развој запослених у образовању Смедерево са циљем да се код ученика провери стечено знање из граматике и књижевности на занимљив и креативан начин, подстакне ученичка мотивација за учењем, поспеше социјалне вештине и дружење, а првенствено утиче на развој љубави према српском језику и књижевности код деце и омладине.

У квизу, чији су идејни творци и реализатори наставнице Олга Терзић, Миљана Кравић и Људмила Вуковић, представнице Управе Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ, надметало се седам четворочланих екипа смедеревских основних школа састављених од ученика од петог до осмог разреда: 1. ОШ „Др Јован Цвијић", Смедерево; 2. ОШ „Димитрије Давидовић", Смедерево; 3. ОШ „Димитрије Давидовић", Удовице; 4. ОШ „Доситеј Обрадовић", Смедерево; 5. ОШ „Бранко Радичевић", Смедерево; 6. ОШ „Свети Сава", Смедерево и 7. ОШ „Иво Лола Рибар", Скобаљ.

У подстицајној такмичарској атмосфери добро расположени смедеревски основци показали су велико залагање, борбеност и изузетно познавање књижевности, језика и језичке културе, тако да са сигурношћу можемо рећи да су по томе сви учесници квиза победници.

Ипак, најбољи међу најбољима, овенчани наградама су:
Златна екипа „Светосавци" - ОШ „Свети Сава", Смедерево - прва награда;
Сребрна екипа „Цвијићевци" - ОШ „Др Јован Цвијић", Смедерево - друга награда;
Бронзана екипа „Доситејевци" - ОШ „Доситеј Обрадовић", Смедерево - трећа награда.

Честитамо награђеним екипама, похваљујемо све учеснике, захваљујемо сесвим колегиницама које су своје ученике пријавиле за учешће у квизу.

Посебну захвалност упућујемо Издавачкој кући „Klett", која је донирала своје издање „Језикофил" не само за победнички тим овог квиза већ и за победнике организованих надметања ученика Смедеревске Паланке и Велике Плане, као и смедеревској књижари „Story" и парфимерији „Невена" надонираним наградама за победничке екипе.

Најлепше што је манифестација „Март – месец српског језика“ даровала јесте неговање заједништва тако потребног у данашњем времену отуђења – зато, радосни и поносни, већ планирамо да надметање смедеревских основаца постане традиционално и заказујемо нове сусрете и нова дружења.

Видимо се наредног марта, месеца српског језика!

Текст преузет са линка.

Остали Регионални центри у Србији