Регионални центар Смедерево

Serbian English

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ – СМЕДЕРЕВО
Л И С Т А одобрених програма ЗУОВ-а 2022/2023, 2023/2024 и 2024/2025. годину


Детаљније

ЈАВНИ ПОЗИВ Центар за промоцију науке, март 2024
ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА ЗА ФИНАНСИЈСКУ ПОДРШКУ ПРОЈЕКТИМА ПРОМОЦИЈЕ И ПОПУЛАРИЗАЦИЈЕ НАУКЕ У 2024. ГОДИНИ

Циљеви Јавног позива су подизање нивоа научне писмености и научнe културе кроз децентрализацију промоције и популаризације науке на територији Републике Србије; подршка разноврсним и иновативним пројектним приступима; подршка високоутицајним пројектима из области промоције науке; подршка креативним пројектима који афирмишу доступност знања у отвореном простору.

Јавни позив Центар за промоцију науке

Позив за ЈП 2024

Оглас јавни позив 2024

Упутство за попуњавање ЈП 2024

Образац пријаве Годишњег програма НК Смедерево 2024

Прослава славе Свети Сава у нашем Центру

Поштујући дух православља и следећи скромност као највећу врлину светосавља, данас је Регионални центар, овогодишњи домаћин Светосавских смедеревских свечаности, у присуству бројних пословних сарадника и пријатеља, прославио Савиндан пригодном свечаношћу.
Tим пoвoдoм je дaнaс, нa Сaвиндaн, oбaвљeнo oсвeштaњe прoстoрa Рeгиoнaлнoг цeнтрa. Чин oсвeћeњa oбaвиo je прoтa Дoбрицa Кoстић сa сaрaдницимa. Дaнaшњу свeчaнoст су увeличaли и учeници OШ "Брaнислaв Нушић", прeдвoђeни учитeљицoм Слaвицoм Aнтoнoвић, кojи су нa прeдлoг прoтe Дoбрицe извeли химну Свeтoм Сaви, кao дeo чинa oсвeћeњa.
Aнсaмбл Културнo-умeтничкoг друштвa Смeдeрeвo извeo je дeo свoг рeпeртoaрa, чимe су припaдници КУД-a дaли дoдaтни сjaj oвoj скрoмнoj прoслaви. Централни део програма одвијао се у холу Центра, где је постављена изложба икона познатог смедеревеског иконописца Драгана Андрејића. Изложбу је беседом, обојеном светосавским мудростима, отворио песник Мошо Одаловић. На овај начин се и наша установа придружила неговању светосавског култа, најснажнијег у српском роду.

Слике

Дан Светога Саве се, подсетимо, обележава као школска слава од 1840. године. Владарски син, духовник, књижевник и дипломата, који је још као младић Растко спознао да су све материјалне вредности пролазне и да је важније од блага и титула имати чисту душу и врлине, онај који је знао да је Богу омиљен човек вредан, скроман, мудар, који љуби истину и правду, а презире лаж и нечасност, онај који је читав живот посветио образовању свог народа, чија је ломача на Врачару постала светлост која обасјава Србе вековима кроз тешке дане историје, постао је савременик и сапатник свих нараштаја. А просвета, коју је српском народу подарио Свети Сава – света је просвета. Школа је најлепша беседа о Светоме Сави, јер је намера њена да очисти ум и срце, улепша душу вером, да преобрази биће човеково образовањем и осветли му пут у неку бољу будућност – пут љубави, слоге и мира.

„Свети Сава је одредио крст којим се крстимо, језик којим говоримо, писмо којим пишемо, пут којим идемо. И тај пут, и тај језик, и то писмо, и тај крст нису изван нас, него у нама и не можемо их изгубити ако не изгубимо себе и своју душу. Његовим крвним судовима повезани смо у једно светосавско биће. И оно се не може раздвојити а да не растргнемо Светог Саву.

Прича о Светом Сави је најдужа прича коју прича српски народ, а та прича не стари нити се умара и све што сада причамо само су њена поглавља. И како бисмо причу која се прича вековима испричали друкчије ако је не сведемо на једно име и на једну реч...“ (Матија Бећковић)

 

 

Остали Регионални центри у Србији