Регионални центар Смедерево

Serbian English

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Исказивање интересовања запоселних за вакцинацију против COVID-19
 

Детаљније

rcsmedlnkСеминари Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника (школска 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. година)

Детаљније

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

КоБСОН у Регионалном центру Смедерево

Са задовољством истичемо да су потписивањем лиценцних уговора, КоБСОН (Конзорцијум библиотека Србије за обједињену набавку) портал и сви његови садржаји од данас доступни за коришћење у нашем Центру без икакве надокнаде.
Кратком презентацијом КоБСОН портала Татјана Тимотијевић, начелница Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије и координатор КоБСОН-а, упознала нас је са радом, како портала, тако и Конзорцијума, те указала на огромне могућности које КоБСОН пружа свим садашњим, али и будућим истраживачима, научним радницима...
Конзорцијум библиотека Србије за обједињену набавку (КоБСОН) је нови облик организовања библиотека Србије. Иницијативу за формирање Конзорцијума су покренуле новембра 2001. водеће научне библиотеке у Србији, Народна библиотека Србије – Београд, Библиотека Матице српске - Нови Сад, Универзитетска библиотеке "Светозар Марковић" – Београд, Универзитетска библиотеке "Никола Тесла"- Ниш, Универзитетска библиотеке – Крагујевац, Библиотека САНУ – Београд и Заједница универзитетских библиотека.
Основни циљеви овог удруживања су оптимизована набавка страних научних информација, прелазак са папирних издања на електронска, унапређење приступа електронским информацијама као и промоција домаћег научног издаваштва.
Иако крајњи корисници, а и библиотекари, доживљавају да је све преко КоБСОНа бесплатно, то је далеко од реалности. Целокупан систем претплате финансира се искључиво преко Министарства за науку и технолошки развој. На крају сваке године усаглашавају се предлози КоБСОНа прикупљени на основу захтева крајњих корисника и величине буџета Министарства за науку. Коначну одлуку о висини издвојених средстава као и о изворима који ће се претплатити доносе представници Министарства.
Досадашња искуства из рада КОБСОН-а врло су повољна. За мање новца него у прошлости сада се у Србији претплаћује знатно више међународних научних часописа, укључујући и оне највишег квалитета. Успешност КОБСОН-а видљива је и на међународном плану. У првој години деловања КоБСОН је у оквиру еИФЛ-а заузимао 32. место од 40 земаља с обзиром на однос броја преузетих чланака и цене претплаћених извора, што се користи као показатељ успешности чланица. Данас заузимамо 4. место. Додатно, према истраживањима УНЕСЦО-а о приступу научној литератури, Србија представља лидера у региону.

Шта све КоБСОН ради:

  • обезбеђује новчана средства за набавку научних информација, промоцију или едукацију, путем пројеката у земљи и иностранству
  • управља прибављеним новчаним средствима
  • одлучује о набавци научних информација, након анкетирања свих заинтересованих чланица и детаљне анализе
  • преговара са издавачима (добављачима) часописа и база података у циљу што повољније набавке
  • потписује лиценцне уговоре о коришћењу претплаћених сервиа
  • креира, ажурира и одржава веб страницу доступну свим крајњим корисницима у Србији
  • инсталира и одржава све мрежне базе података на централном рачунару, а које морају бити доступне свим корисницима
  • прати искоришћеност набављених научних информација и о томе извештава финансијере Конзорцијума

извор: http://kobson.nb.rs

javni poziv

katalog161718

katalog161718

cpn logomreza www
____________________________

javne nabavke 2017 rcs sajt

Пријатељи сајта

KoBSON logo
srpsko hemijsko drustvodidaktis
 
Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ
 
 
 
 
 
 
fizicari2
 

Ко је на мрежи: 176 гостију и нема пријављених чланова

Остали Регионални центри у Србији