Регионални центар Смедерево

Serbian English

Чланци

23. Светосавске свечаности у Смедереву 23. - 29.01.2012.

Градска управа у Смедереву објавила је програм 23. Светосавских свечаности, које ће бити одржане од 23. до 29. јануара.

ПРЕУЗМИТЕ ПРОГРАМ СВЕТОСАВСКИХ СВЕЧАНОСТИ

Дешавања у Народној библиотеци биће у центру пажње првог дана. Тачно у подне, градоначелник Смедерева и председник Организационог обора, Предраг Умичевић, отвориће свечаности, уз уметнички програм Црквеног хора „Слога“.

Планиране су и изложбе књига. На Позајмном одељењу библиотеке је “Бројаница Светога Саве”, на Научном одељењу “Живота мојега дело (стара српска књижевност XII-XV век), на Дечјем одељењу „Дух је његов звезда над нашим школама“ (Јован Јовановић Змај), док ће у библиотечким огранцима у сеоским месним заједницама бити “Свети Сава у историји и традицији”.

У простору ове установе биће представљена и књига јереја др Жељка Р. Ђурића “Служење епископа”, канонско предање.

У књижевном програму учествоваће протојереј - ставрофор др Радомир Поповић, протојереј-ставрофор др Радомир Милошевић, ђакон мр Ивица Чаировић, Драган Мрдаковић и аутор, као и певачка група „Ђурђевке“.

На Дечјем одељењу Народне библиотеке, за сутрадан је планирана етнолошка радионица “Свети Сава и народно васпитање” у којој ће учествовати ученици Основне школе „Др Јован Цвијић“, а водитељка је Слађана Милошевић.

Исти простор биће употпуњен мултимедијалним програмом, DVD пројекцијом “Манастир Хиландар”, током свечаности.

Народна библиотека Смедерево, поводом 23. Смедеревских светосавских свечаности, наградиће бесплатним уписом у Библиотеку за 2012. годину, ученике и студенте стипендисте Фонда за подстицање образовања и усавршавања младих талената Смедерево.

Музеј у Смедереву представиће трећи број стручног периодичног часописа “Смедеревски зборник”, а говориће академик Момчило Спремић, Др Марко Поповић, Др Ненад Макуљевић и директорка Татјана Гачпар.

У Центру за културу биће организована трибина “Утицај вере на породицу данас”, на којој ће говорити проф. др Владета Јеротић.

Програм се 25. јануара наставља у Историјском архиву и Градској галерији савремене уметности.

Архив ће представити књигу “Смедеревска тврђава” аутора Млађана Цуњака, о којој ће говорити др Гордана Томовић, Томислав Стевановић и аутор.

У Градској галерији савремене уметности биће отворена традиционална изложба студената мастер студија графике и вајарства на Факултету ликовних уметности у Београду, а говориће мр Родољуб Карановић.

Свечана академија биће одржана у четвртак у Центру за културу. Светосавску беседу казаће мр Татјана Лазаревић Милошевић, а потом ће бити саопштена имена добитника и уручена признања и награда - Светосавска повеља и Награда за стваралаштво младих.

У музичком делу учествоваће Хор „Кир Стефан Србин“ и Црквени хор „Слога“, а након тога ће ученици Гимназије у Смедереву извести “Освећење времена”.

Програм почиње Светосавском литургиијом

Програм 27. јануара почеће Светосавском литургијома и примопредајом славског колача у Храму Светог великомученика Георгија, када ће Гимназија у Смедереву предати колач Основној школи „Доситеј Обрадовић“ у Вранову.

Следи такмичење у вештини расправљања између ученика Гимназије и Техничке школе. Тачно у подне у свим основним и средњим школама планиране су Светосавске приредбе и дружења.

Наредног дана биће организован традиционални Светосавски бал, а програм се завршава Светосавским концертом Градског културно уметничког друштва „Смедерево“, у недељу, 29. јануара, у Центру за културу.

Остали Регионални центри у Србији