Регионални центар Смедерево

Serbian English

Чланци

Основна обука за рад на ЦНЦ машинама

snvnbkcnc nslУ периоду од 21. до 23. маја, Регионални Центар Смедерево био је домаћин професорима Средње техничке школе „Вожд Карађорђе" из Лебана који су у том периоду похађали основну обуку за рад на CNC машинама. Професори машинства Техничке школе из Смедерева, дипломирани машински инжењери Вукашин Братић и Александар Јовановић, аутори приручника, обука и семинара, колеге са деценијским искуством у овом пољу, осмислили су прилагођену комбиновану обуку (насталу комбинацијом теоријских основа и демонстрације поступка припреме CNC машине за рад) за професоре из Лебана, у циљу развијања њихових наставничких вештина и компетенција у пољу савремених технологија машинске обраде применом CNC машина. Циљ обуке је примена стечених вештина и знања у функцији унапређења наставне праксе у матичној образовној институцији.

Наставници из Лебана су урадили примере ручног програмирања CNC струга и CNC глодалице и практично су се упознали са поступком припреме ових машина за рад у индустријској пракси. Теоријски део обуке је обухватао упознавање са структуром, карактеристичким тачкама, али и са методологијом програмирања CNC стругова и CNC глодалица. Теоријски део је по договору прилагођен потребама колега из Лебана, јер они у својим радионицама већ поседују CNC глодалицу, тако да су у након завршене основне обуке у Смедереву стекли теоријска знања и практичне вештине да је ефикасно користе у техничкој и наставној пракси. Практични део обуке је садржао упознавање са методом одређивања и меморисања дислокације координатних система машине и предмета обраде, али и практичну методу за одређивање корекција алата у случају сложених обрада које захтевају више различитих алата у једном обрадном поступку.

Након завршене обуке, 24. маја, колеге из Лебана су посетиле Техничку школу из Смедерева, у којој су се у кабинету за компјутерско управљање алатним машинама детаљно упознали са методологијом и наставним средствима која се већ више од десет година ефикасно и квалитетно користе у настави савремених образовних профила техничара за компјутерско управљање CNC машина и оператера машинске обраде.

Остали Регионални центри у Србији