Регионални центар Смедерево

Serbian English

 

 

 

"Професионална оријентација у Србији" - базична обука 27. - 29. август 2013.

У протекла три дана, Регионални центар је био домаћин ПО (Професионална оријентација) тимовима из дванаест основних школа у оквиру пројекта GIZ BOS - "Професионална оријентација у Србији" у четвртом кругу обуке.

Циљ реализације овог пројекта је оспособљавање младих како да промишљено и ваљано одлуче о избору занимања  и образовања, да планирају каријеру и укључе се у свет рада. Планирано је да овај пројекат буде спроведен у свим основним, али и средњим школама као и у канцеларијама за младе у Србији до половине 2015. године.

Нема сумње да ће се велики одзив деце за учешће у пројекту наставити и у овом кругу, јер су чланови ПО тимова, присутни на тродневном семинару, показали озбиљност у раду, критички приступ и жељу да што боље, већ од сутра, презентују научено у својој школи и почну примену петофазног процесног модела професионалне оријентације, чиме би се створила системска мрежа подршке у области ПО.

   Поред већ поменуте примене петофазног модела ПО, као главни циљеви пројекта истичу се остваривање реалних сусрета, рад са родитељима на пружању подршке деци, изградња мреже школа и партнера и промоција ПО у локалној заједници.

     Рад на овим сегментима, у виду низа радионица, био је преокупација групе од тридесет учесника предвођене тренерима на тродневном семинару. Све радионице су замишљене тако да се деца кроз забаву и игру баве једном изузетно релевантном облашћу тј, да на прави начин упознају себе, што ће им касније и те како олакшати одлуку о избору занимања и образовања. На крају тродневне базичне обуке учесници нису крили одушевљење како наученим, тако и самом идејом да се овакав један пројекат спроведе у Србији. Такође, похвале су упутили и тренерском пару на умешности и искуству које су показали у вођењу семинара. 

Слике

 

Остали Регионални центри у Србији