Регионални центар Смедерево

Serbian English

Поучник за живот кроз причу о Пупину - Трибина Научног клуба Смедерево

aleksandra tasic pupinГост Научног клуба вечерас је по други пут била Александра Нинковић Тaшић, председник Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, интеркултурални амбасадор Унеско клуба Универзитета Сорбона и аутор интерактивне изложбе посвећене Пупиновом животу и стваралаштву, коју је последњих месеци у Историјском музеју Србије посетило преко 100 000 људи и 600 школа.
Бројне поштоваоце науке, ученике и наставнике, Александра је својом надахнутом беседом о Михајлу Пупину омађијала, попут чаробњака.
Тешко је речима описати количину љубави, поштовања, посвећености коју наша вечерашња гошћа има према лику и делу Михајла Пупина, а та би количина могла да има одраз у бeскoнaчној љубaви jeднoг чoвeкa прeмa мajци, прeмa мeсту и зeмљи гдe je рoђeн, прeмa приjaтeљимa, прeмa нaрoду кoји je прeрaнo нaпустиo, прeмa нaуци. Огромно је било срцe jeднoг нaучникa, бoрцa, проналазача, академика, политичког радника, књижевника, родољуба и добротвора, космополите који никада није заборавио своје порекло и који је, верујући у снове, са жељом да открије знање, пошао са идворских пашњака да би својим делима победио коначност бића и винуо се у неслућене висине.
Александра је вечерас оставила без даха сваког од нас док је откривала досад непознате чињенице о Пупиновом српству, светосављу, о његовој борби за националне интересе, о научним достигнућима које је увек повезивао са српском традицијом и вером у божанско надахнуће. Ређали су се пред очараним посетиоцима трибине детаљи из живота човека који је универзум преселио на странице својих књига, низале су се поуке генија чија простодушност фасцинира, цитати дива који су морални обрасци и мелем за душу у данашњем времену искривљених етичких вредности.
У Научном клубу Смедерево вечерас је Михајло Пупин, често у историји неправедно и свесно запостављен, оживео толико да је постао наш савременик и сапатник захваљујући жени која је сваки део свог бића уткала у пупинизацију – покрет племенитости и љубави који пропагира борбу за опште добро и више циљеве.
Било је ово много, много више од беседе о биографији великог човека. Био је то ПОУЧНИК ЗА ЖИВОТ.

Слике

Остали Регионални центри у Србији