Регионални центар Смедерево

Serbian English

Екскурзија: На истом путу са Пупином

Idvor 059"Ништа човека не чини толико срећним као његово поштено уверење да је учинио све што је могао у свој рад улажући своје најбоље способности."
Водећи се овом Пупиновом изјавом, потрудили смо се да данашњом екскурзијом оживимо дух овог, у историји често неправедно а свесно запостављеног научника, али пре свега дивног и племенитог човека.
Научни клуб Регионалног центра Смедерево организовао је екскурзију до родне куће и Народног дома Михајла Пупина у Идвору, те до Историјског музеја у Београду и изложбе "Пупин и Тесла на истом путу".
Родна кућа Михајла Пупина део је музејске поставке и представља српску банатску кућу из половине XIX века. Унутрашњост саме куће осликава свакодневни живот у време када је Михајло Пупин живео у њој. Кућа је постала је део музејског комплекса 1979. године, а 2004. је комплетно реконструисана у част 150. годишњице рођења великог научника.
Народни дом Михајла Идворског Пупина представља задужбину који је велики научник оставио Идвору и Идворцима, а отворен је 1936. године, непуну годину после смрти Михајла Пупина. Поред велике сале и службених просторија ово здање је имало библиотеку, генератор за електричну струју и разглас у целом Идвору. Све до 1979. године, Народни дом је уједно био и Дом културе, када добија данашњи изглед. Истовремено, подигнут је и нови део Дома културе "Михајло Пупин". Захваљујемо се на сјајном гостопримству Светиславу Закићу, директору Музеја у Идвору.
Уским путем кроз Ченту и Баранду настављамо као Београду где нас је у сјајном амбијенту Историјског музеја и поставке "Пупин и Тесла на истом путу" сачекала Александра Нинковић Тaшић, председник Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, велики пријатељ нашег Центра и Научног клуба. Након две предивне трибине у Регионалном центру у Смедереву, Александра нас је угостила у "свом дому" и још једном нас, надахнутом беседом о Михајлу Пупину, оставила без даха.
Тешко је речима описати количину љубави, поштовања, посвећености коју Александра има према лику и делу Михајла Пупина, а та би количина могла да има одраз у бeскoнaчној љубaви jeднoг чoвeкa прeмa мajци, прeмa мeсту и зeмљи гдe je рoђeн, прeмa приjaтeљимa, прeмa нaрoду кoји je прeрaнo нaпустиo, прeмa нaуци. Огромно је било срцe jeднoг нaучникa, бoрцa, проналазача, академика, политичког радника, књижевника, родољуба и добротвора, космополите који никада није заборавио своје порекло и који је, верујући у снове, са жељом да открије знање, пошао са идворских пашњака да би својим делима победио коначност бића и винуо се у неслућене висине. Након две предивне, поменуте трибине на којима смо уживали у Александриним беседама, данас смо поред приче могли да уживамо и у интерактивној изложби, која представља до сада најобимнији пресек живота и дела Михајла Идворског Пупина употпуњеној детаљима сарадње Пупина са Николом Теслом. Изложба обухвата Пупинове активности на пољу науке, професорског и књижевног рада, национално – политичке доприносе и многобројна доброчинства. По први пут су изложени Пупинов уметнички легат, као и драгоцен поклон Универзитетској библиотеци - Пупинова лична библиотека. Посебност ове поставке је излагање до сада непознатог архивског материјала (између осталог и из архива ФБИ, НАСЕ), али и из Архива Југославије, града Панчева, Завичајног комплекса у Идвору, Народног музеја у Беогаду, ПTT музеја, Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", Библиотеке српске патријаршије, Завода за интелектуалну својину, Музеја Војводине, као и Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин.
Оно што ову изложбу чини јединственим музеолошким искуством је употреба нових медија и савремених технологија које су нам вечерас омогућиле да кроз интеракцију са експонатима откријемо додатне мултимедијалне садржаје, односно да кроз дигиталну надградњу поставкe у физичкој и проширеној стварности упознамо лик и дело великих научника.
Надамо се да смо екскурзијом испунили очекивања колега и њихових ученика и да ће им данашњи пут остати у лепом сећању.

Слике

Остали Регионални центри у Србији