Регионални центар Смедерево

Serbian English

Отворен Научни клуб Рановац

Naucni klub Ranovac 014Данас је Основна школа "Јован Шербановић" из Рановца била улепшана свечаним сјајем, обасјана поносом и усхићењем које увек прати нове почетке – у присуству многих званичника, наставника и ученика, љубитеља науке и пријатеља школе, отворен је Научни клуб Рановац, одељење Научног клуба Смедерево, четрнаести по реду у оквиру Mреже научних клубова Центра за промоцију науке, чијем је оснивању примарни циљ децентрализација науке, односно шира популаризација и промоција научно-истраживачких достигнућа по градовима Србије, али први који је отворен у једној школи и по томе јединствен.
Стотини гостију се најпре обратила Весна Шуберт, директор школе и домаћин овог свечаног скупа, поздравивши присутне госте. У свом надахнутом поздравном говору она је истакла значај отварања Научног клуба у Рановцу, места које ће постати ново стециште знања и у којем ће се развијати љубав према научним истраживањима. Директорка је нагласила да данашња свечаност има и историјски значај, пошто је школа у Рановцу прва школа у Србији која отвара Научни клуб. Овај податак добија на још већем значају кад се зна да је ОШ "Јован Шербановић" сеоска школа, али, по речима директорке, то не утиче на квалитет рада у односу на било коју градску школу, те да ће се у раду у Научном клубу, она, заједно са својим наставницима, али и свим осталим предавачима у Клубу, трудити да својим ђацима покаже пут од "пашњака до научењака".
Душко Нединић, председник општине Петровац на Млави, захвалио се свима који су допринели отварању Научног клуба у Рановцу, истакавши између осталог да су образовање, култура и наука неопходна надоградња без које се не може говорити о истинском развоју ни села ни града. Господин Нединић је на крају обраћања изразио понос што наука на овако велика врата улази у Рановац, а самим тим и у Петровац.
Доц. др Јован Трифуновић, директор Центра за промоцију науке, рекао је да су научни клубови израсли из жеље да се сви љубитељи науке на једном месту окупе и заједничким снагама допринесу промоцији науке. Поновивши речи директорке школе да је ово први Клуб отворен у једној школи, додао је да је овај Клуб први и по још нечему, а то је да је сва потебна материјална средства прикупио сам, без финансијске помоћи Центра за промоцију науке, од којег је, заједно са Регионалним центром Смедерево добио искључиво идеју и подршку за отварање. На томе је честитао госпођи Шуберт и свим њеним сарадницима.
Мр Боривоје Јаношевић, директор Регионалног центра Смедерево се последњи обратио гостима и подсетио на синтагму везану за Михајла Пупина, а коју је директорка школе поменула у свом говору. Податак да је ово сеоска школа, школа из руралне средине, а опет толико успешна да би јој многе велике градске школе позавиделе, био је један од разлога за формирање идеје о отварању одељења Научног клуба Смедерево баш у Рановцу. Наравно, нагласио је директор, поред овога, енергија госпође Шуберт, директора школе је била други пресудни фактор приликом одлучивања о отварању Клуба.
На крају свог обраћања, а пре него што је пожелео успешан рад и дуговечност Клуба, господин Јаношевић је поентирао, сетивши се једне поруке коју је у прошлости  поручио оцу Пимену у манастиру у близини Рановца. Исту поруку је поновио директорки Весни: "Дар је Божји то што сте дошли у ситуацију да имате шта да стварате и шта да иза вас остане. Да сте дошли на готово, само бисте прошли и иза вас не би остало ништа. Овако ћете имати шта иза себе да оставите."
Након свечаног потписивања Меморандума о сарадњи између ОШ "Јован Шербановић", Рановац, Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево, Центра за промоцију науке, Београд и општине Петровац на Млави посетиоци данашњег скупа обишли су новоотворени Научни клуб и упознали се са предностима креативно уређеног простора и атмосфере подстицајне за размишљање и истраживање. Програм отварања настављен је трибином „Научни клуб – концепт и активности“ на којој су говориле Тања Аднађевић и Тијана Марковић, сарадници Центра за промоцију науке.

Слике

Остали Регионални центри у Србији