Регионални центар Смедерево

Serbian English

Радионица „Речник културне баштине“

rcnkkltrnbstn nslУ оази знања и мудрости, у топлини и лепоти којом одише Дечје одељење Народне библиотеке Смедерево данас је одржана радионица ,,Речник културне баштине" у оквиру богатог и разноврсног програма ,,Недеље истраживача" које је Научни клуб РЦ Смедерево припремио у сарадњи са партнерима.

Примарни циљ радионице, да се ученици нижих разреда основне школе упознају ближе са српском културном баштином кроз богаћење речника речима које су пронашли у делима народне књижевности, у потпуности је остварен. У интерактивној радној атмосфери, испуњеној ведрином и радозналошћу, учитељица Невена Перић, идејни творац и реализатор радионице, уз помоћ Вишње Рајковић Мрдаковић  и других библиотекара, успела је да ученицима четвртог разреда ОШ „Димитрије Давидовић“ у Смедереву покаже колико је важно неговање правилног односа према језику и култури речи и да утиче на развој њихове језичке културе.

Заинтересовани, радознали и мотивисани мали основци најпре су читали кратка дела народне књижевности и издвајали речи чије им је значење непознато да би потом уз помоћ учитељице и библиотекара претраживали речнике српског језика и интернет тражећи објашњење непознатих значења речи. При овим активностима научили су много о епским јунацима, њиховом оружју, предањима и уопште о традицији која је ризница културног, верског и националног индентита српског народа.

Орни и радосни због нових открића, понети духом тимског рада и сарадње, током радионице креирали су папирне и електронске речнике у које су унели непознате речи и објашњења њихових значења. На крају су уживали у изложби књига „Мајстори знања и чувари времена“ посвећеној науци и научницима.

Мали истраживачи не само да су открили чудесни свет лексике српског језике, лексикологије као науке о речима и лексикографије као научне дисциплине која се бави израдом речника него су и постали оспособљени за стицање нових знања коришћењем различитих извора информација, бележењем података, њиховим упоређивањем и систематизовањем. Ипак, што је важније од свега, кроз игру и дружење спознали су у коликој мери наука може бити занимљива направивши договор да своја прва научна истраживања ускоро наставе и обогате новим сазнањима.

Остали Регионални центри у Србији