Регионални центар Смедерево

Serbian English

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

Радионица „Средњи век на примеру смедеревске тврђаве“

srdnjvk nslУпoзнaвање ученика сa пoкрeтнoм културнoм бaштинoм кoja свeдoчи o живoту у срeдњoвeкoвнoм Смeдeрeву, буђење истраживачког духа и аналитичког промишљања прошлости у потпуности су осварени циљеви радионице „Средњи век на примеру смедеревске тврђаве“ која је реализована у Музеју у Смедереву у наставку програма „Недеље истраживача“.

Ученици четвртог разреда ОШ „Димитрије Давидовић“ у Смедереву и ученици трећег и четвртог разреда ОШ „Иво Лола Рибар“ у Скобаљу уживали су у презентацији о Тврђави у Смедереву и животу у средњем веку, сазнавши од Милана Марковића, кустоса педагога Музеја и идејног творца радионице, много информација о деспоту Ђурђу и његовој породици, свакодневном животу на деспотовом двору, култури, одевању и ратовању у касном средњем веку.

Инспирисани локалним митовима о закопаном деспотовом благу, учесници радионице су се одлично забављали решавајући задатке – на основу мапе скривеног блага требало је да траже коверте са фотографијама неког предмета из средњег века и да потом одговарају на питања на радном листу анализирајући предмете, материјале од којих су састављени и њихову примену. Малишани су били одушевљени и игром „Наше краљевство“ у којој је задатак био да осмисле своју краљевину, њен назив, име владара, грб, дизајн новца и одежде владара и владарке.

Завршетак радионице протекао је такође у дивној атмосфери обојеној радошћу и одушевљењем ученика – облачењем костима деспотица и деспотице и малом модном ревијом средњовековних одежди осетили су на најлепши начин дух средњовековља и понос због богатства прошлости свог града, последње српске деспотовине.

Остали Регионални центри у Србији