Регионални центар Смедерево

Serbian English

Магија науке и одушевљење посетилаца на „Ноћи истраживача“ у Смедереву

mgjnk nslОдушевљење и радост стотине посетилаца различитог узраста, много позитивне енергије и сјајна забава при откривању магије науке – тако би у једном кратком коментару били сажети многобројни позитивни утисци након првог обележавања европске манифестације „Ноћ истраживача“ у Смедереву.

Богатство и разноврсност многобројних радионица и огледа, које су са много ентузијазма и креативности припремили смедеревски учитељи и наставници, привукли су у великом финалу „Недеље истраживача“ на централном догађају у холу Центра за културу Смедерево огроман број љубитеља науке, како малишана предшколског узраста и ученика нижих и виших разреда основних школа, тако и средњошколаца и старијих Смедереваца који су се заједно са децом и омладином одлично забављали учествујући у интерактивним програмима „Ноћи истраживача“.
Миљана Кравић, в. д. директора Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево, званично је отворила програм „Ноћи истраживача“ у присуству Бојана Теофиловића, заменика градоначелника и чланова Градског већа, великог броја ученика и наставника, пожелевши присутнима да уживају у чарима науке богатећи своје знање и ширећи сазнајне видике.

А онда је спектакл почео!

На радионици „Двoрскa кaнцeлaриja дeспoтa Ђурђa Брaнкoвићa“ Вишња Васиљевић, професор Историје, и Мирослав Миленковић, професор Ликовне културе, упознали су ученике са плeмeнитом вeштином кaлигрaфскoг писaњa. Развијајући естетски укус, стрпљење и прецизност, учесници радионице су усвајали основне потезе писања кроз практичан рад, а на крају са поносом своје прве калиграфске радове изложили и препустили одушевљењу публике.

Чаробне кутије у којима се налазе сакривени музејски предмети представљале су прави изазов за мале истраживаче, а дигитални микроскоп био је очекивана атракција на радионици „Oд кaквих мaтeриjaлa je нaшa културнa бaштинa“. Кроз истраживачку авантуру учеснике су вешто водили идејни творци и реализатори Невена Перић и Милан Марковић од којих смо сазнали много о материјалима кojи су сe кoристили у свaкoднeвнoм живoту људи у прoшлoсти. Велико одушевљење публике изазвала је и модна ревија „Материјали и мода“ у којој су мали манекени, ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Смедереву, приказали развој материјала кроз епохе од настанка цивилизације до данас.

Пратећи овогодишњу тему „Ноћи истраживача“ посвећене културном наслеђу, присетили смо се локалних митских предања о дунавском чудовишту на радионици „Измаштај своју Кемзу“ уз помоћ наставника Милоша Дунчевића. Подстакнути фантастичним причама о змајевима, аждајама и чудовиштима, они најмлађи, радознали и узбуђени „змајолози“, сатима су маштали и претварали своју машту у дивне цртеже показујући притом невероватну креативност.

Велика гужва владала је и на радионици „Смедерево у слици“ на којој смо од Соње Милетић и Невене Перић научили како се у сликарству могу применити природне боје настале из сокова поврћа, воћа и чајева. И млади и старији изводили су једноставне огледе додавањем лимунске киселине у сокове и филтрирајући чајеве, а потом су од добијених боја сликали смедеревску тврђаву, Дунав и све оне друге дивне пределе који су симбол нашег града учећи како да боје правилно нијансирају.

Огромно интересовање владало је и за радионицу „Мода на деспотовом двору“. Сатима су на овој радионици гости експерти Милица Луковић и Ана Ђорђевић несебично преносиле малишанима своје умеће у прављењу средњовековног накита. Било је дивно видети како од картона, папира у боји, перлица и тракица настају реплике круна деспота Ђурђа и деспотице Јерине, минђуше и наруквице којима су своју лепоту истицале дворкиње на деспотовом двору у Смедереву, а најлепшу слику у холу Центра за културу чинило је  много малих деспота и деспотица који су са поносом прошетали своје круне и накит настали као производ ове креативне радионице.

Поред радионица и огледа посвећених културном наслеђу Смедерева, које су припремили учитељи и наставници смедеревских школа са својим ученицима у оквиру пројекта ,,ReFocus 2.0", редови посетилаца били су и на штанду наших гостију, представника пројекта „SCIMFONICOM" где су огледе изводили истраживачи Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Факултета за физичку хемију у Београду. Играли смо се биљкама на огледу „Изолујте хлорофил“, увијали, померали и обликовали кинетички песак и радознало посматрали ферофлуиде који се групишу у близини полова снажног магнета.

Овације и узвици усхићења чули су се и са платоа испред Центра за културу где је оглед „Поглед на Смедерево кроз балон“ учитељице Соње Милетић окупио многобројне малишане, ученике, али и оне старије који су се са нескривеним задовољством подсетили игара из детињства правећи балоне од сапунице. Свако од присутних желео је да научи рецептуру прављења сапунице и да онда практично употреби направљену смешу трудећи се да направи што већи балон кроз који је и поглед на Смедерево лепши и ведрији.

Тата, хоћемо ли и сутра да дођемо на „Ноћ истраживача“?
Овај коментар једног малишана можда најбоље осликава радозналост и жељу за учењем кроз игру коју је обележавање ове важне манифестације посвећене науци пробудило код посетилаца у Смедереву. Осмеси на дечјим лицима и узбуђење које их носи пред научним открићима доказ су да Научни клуб РЦ Смедерево и сви његови партнери на овом пројекту могу да буду поносни и радосни што су се уложен труд, залагање, жеља и ентузијазам који је покретао читав тим исплатили и резултирали великим успехом.

У име наше установе велико ХВАЛА нашим дивним сарадницима и пријатељима из Музеја у Смедереву, првенствено Милану Марковићу (координатору пројекта који је био главна карика у тиму), затим директорки Татјани Гачпар и Гордани Пауновић, велико ХВАЛА и дубок наклон за посвећеност и креативност идејним творцима радионица и огледа Соњи Милетић, Невени Перић, Вишњи Васиљевић, Мирославу Миленковићу, Милошу Дунчевићу и другим реализаторима, хвала драгим колегама из Народне библиотеке Смедерево, Центра за културу, хвала представницима локалне самоуправе који су нам пружали подршку у организацији и свима другима који су допринели да прва ,,Ноћ истраживача" и ,,Недеља истраживача" у Смедереву остане упамћена као активност која је масовно посећена и која је протекла у дивној атмосфери са много позитивне енергије, радости и успеха.

Остали Регионални центри у Србији