Регионални центар Смедерево

Serbian English

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

Предавања о сусрету науке и уметности

ssrtnk nslУ Научном клубу РЦ Смедерево наука се славила и у суботу, дан после „Ноћи истраживача“. Велико интересовање смедеревских средњошколаца побудила су предавања о сусрету науке и уметности. Наши гости били су представници пројекта „SCIMFONICOM“ који је такође на подручју Србије реализовао значајну европску манифестацију посвећену науци.

Проф. др Љиљана Дамјановић Василић, Срна Стојановић и Кристина Радиновић са Факултета за физичку хемију у Београду одржале су занимљива предавања о примени физичке хемије у анализи уметничких дела, разоткриле су тајне древних грнчара из манастира Студеница и презентовале начине на које се утврђују аутентичности археолошких и уметничких дела помоћу физичко-хемијских анализа доказујући у коликој мери наука може бити примамљива и примењива у пракси и како мултидисциплинарна проучавања могу довести до изузетних открића.

Гошће Научног клуба Смедерево показале су како се на прави начин наука популаризује међу младима и како се сложена научна истраживања приближују публици, а ученици средњих школа Смедерева оповргли су мит о незаинтересованости и немотивисаности данашње омладине уживајући у предавањима, подстакнути на нова размишљања и истраживања.

Остали Регионални центри у Србији