Регионални центар Смедерево

Serbian English

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

ЦПН радионица ,,Нушић и Смедерево у очима калиграфа"

nscsmdrv nsl,,Нушић и Смедерево у очима калиграфа" нови је пројекат подржан од стране Центра за промоцију науке, осмишљен са циљем да се продубе знања и вештине калиграфије, које су прошле године стекли ученици током рада на пројекту „Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића“.

Пројекат ће се састојати од низа радионица за две групе полазника, основце и средњошколце. На радионицама ће се ученици упознати са основним алатима и техником рада у племенитој вештини калиграфије, учиће се стрпљењу и развијати естетски укус.

Тема је ове године мало савременија и везана за 19. век, Смедерево и везу Бранислава Нушића, највећег српског комедиографа са Смедеревом.

У Регионалном центру Смедерево одржане су прве две радионице на којима је учествовало 20 основаца и 16 средњошколаца. Аутори и реализатори пројекта Вишња Васиљевић, Мирослав Миленковић и Марија Милешић појаснили су шта је циљ пројекта - мало такмичење међу групама у прављењу плаката на тему пројекта. Завршница ће бити велика изложба свих радова.

Ученици су најпре усвојили основна знања о историји писма и историји плаката, а након тога је следило вежбање. Због занимљивости и креативности овог пројекта већ на почетку стекао се утисак да су многи пожелели да радионица потраје дуже.

Следећи сусрет заказан је за две недеље, али су основци и средњошколци, будући мајстори калиграфије, добили пера и упутства да вежбају сваки дан по мало како би им се рука навикла на перо.

Групе су за наредни сусрет, уз упутства о техници коју ће користити и одабир боје папира, добиле задатак да осмисле један плакат који ће приказати Нушића и Смедерево.

На крају су се поздравили са, по њиховим речима, уобичајено предусретљивим домаћинима Регионалног центра уз искрене жеље за новим сусретом када ће наставити да развијају своје вештине.

Опширније о пројекту на: https://dispodunavskiokrug.wordpress.com/%D0%BD%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%9B-%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE-%D1%83-%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B0/

Остали Регионални центри у Србији