Регионални центар Смедерево

Serbian English

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

Прва радионица ЦПН пројекта „Вијугање кроз науку“

cpnrdnc nslУ четвртак,  1. новембра одржана је прва радионица пројекта „Вијугање кроз науку“ у основној школи „Херој Радмила Шишковић“ у Смедеревској Палaнци. На радионици су учествовали ученици четвртог разреда са учитељицом Драганом Талијан.

Ученицима је на занимљив начин приказана наука кроз квиз а питања је постављао Лего робот. Питања су била из математике, физике, хемије, природе и друштва, а научне мозгалице ученици су решавали у оквиру тимова. У радионици је учествовало четири тима који су бројали по пет ученика.

Оваквим начином се проверава научено градиво из школе и њихова примена у свакодневном животу. Квиз је био веома узбудљив, победник се није знао до последње игре. Такође, ученицима су представљени експерименти из хемије, где они нису били посматрачи већ активни учесници.

„Ово је супер!“
„Да ли можете да дођете и сутра?“
„Научио сам нешто ново.“
„Значи, тако се ствара дуга!“
„Да ли могу ово код куће сам да направим?“
„Учитељице, направите и Ви квиз!“
„Овако се лакше учи!“

Ово су само неки од утисака основаца нижих разреда који у довољној мери осликавају одушевљење и усхићеност малишана, као и њихову радозналост пред сусретом са науком.

Остали Регионални центри у Србији