Регионални центар Смедерево

Serbian English

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

Трећа радионица ЦПН пројекта ,,Нушић и Смедерево у очима калиграфа"

klgrfkt nslСмедеревски ученици су наставили да усавршавају калиграфске вештине у оквиру треће радионице ЦПН пројекта ,,Нушић и Смедерево у очима калиграфа". И овог пута атмосфера на радионици у нашем Центру била је веома пријатна и радна.

Ученици су вежбали нове фонтове, са новим техникама и на различитим подлогама. Испробали су поред плакатних пера и плакатне фломастере. Истраживали су на интернету лик Бранислава Нушића и направили много различитих скица и идејних решења за карикатуре. Преписивали су Нушићеве мисли и цитате. Почели су са израдом слова и иницијала за изложбу.

Уочљив је велики напредак код свих учесника радионице - сви су очито били вредни и вежбали су стрпљиво и код куће, што само говори у прилог томе да су заиста мотивисани, одушевљени и заинтересовани за овај пројекат, а такође и да су послушали савет професора Мирослава да треба сваки дан бар по пет минута вежбати писање. Захваљујући већ стеченој вештини коју су вежбањем поспешили, на овој радионици су много брже радили, а самим тим и више урадили, па су као производ ове радионице настали лепи калиграфски радови.
Уморни, али са осмехом на лицу, смедеревски ученици се радују новој радионици у децембру, а до тада ће сви већ завршити своје скице.

Остали Регионални центри у Србији