Регионални центар Смедерево

Serbian English

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

Завршница манифестације Мај – месец математике у Научном клубу Смедерево

mscmtmtk nslПоследњег дана месеца Маја у Научном клубу Смедерево одржана је завршна радионица међународног Етвининг пројекта “Мај – месец математике” ученика основне школе ”Бранко Радичевић” из Смедерева.

Уз помоћ онлајн конекције одржан је Mystery Skype разговор са ученицима ОШ “Осман Накаш” из Сарајева. Одабране екипа из одељења 7/2 из Смедерева и одељења 8/3 из Сарајева такмичиле су се која ће пре решити загонетку са којом од партенерских школа са пројеката разговарају. “Да – не” питањима обе екипе успешно су стигле до тачних одговора уз помоћ атласа и размере на карти. Решили су и задатак удаљености два града у природи захваљујући подацима на карти. Уз понављање градива ученици су развијали вештине комуникације и сарадње.

Други део радионице посвећен је онлајн партији шаха у оквиру пројекта “Шах – МАТ” који се водио између најјачих шахиста у екипи. Цела екипа пружала је подршку и поштовала принцип “такнуто-макнуто”. Договорен је и “реванш” до краја школске године.

Радионица је завршена у лепој атмосфери. Ученици су имали прилику и да се упознају са експонатима изложеним у Научном клубу: да решавају “математичке мозгалице” - главоломке, да погледају стручну литературу изложену у мини-библиотеци, нарочито креативну математику у којој су видели начине за креирање сложених математичких појмова и везу уметности и математике, да слажу Танграм и уживају у лепој атмосфери захваљујући љубазном особљу Регионалног центра Смедерево.

Креативно и са уживањем завршен је и овај Мај – месец математике, ученици се враћају редовним обавезама ка завршетку школске године, писменим задацима и закључивању оцена, пред очекивани летњи распуст.

Остали Регионални центри у Србији