Регионални центар Смедерево

Serbian English

Виртуелни Научни клуб - Тема вештачка интелигенција

ncklbvrtln nslhttps://mailchi.mp/399366ce0f76/program-kolskih-radionica-u-aprilu-otvoreno-prijavljivanje-12250458?e=ab7b71ee84

Добродошли на школске и вртићке радионице у Виртуелном Научном клубу!

Теме радионица, током јуна, осмишљене су тако да прате али и продубљују школска знања из различитих природних и друштвено-хуманистичких наука. Методе рада су интерактивне и засноване на искуственом као и учењу прављењем. Радионице воде научни демонстратори, студенти различитих факултета који су обучени за научну комуникацију са децом.

Радионице чији садржај је описан испод одржавају се сваког понедељка, среде и петка у терминима од 11.30-12.30 као и од 13.30-14.30 часова.
За све радионице потребна је пријава која се попуњава на овом линку,  https://cpn.us20.list-manage.com/track/click?u=82044b6bb6d5dcb998e59e9fd&id=b5c927228a&e=ab7b71ee84 најкасније два дана пре термина одржавања.
На истом линку наведен је и распоред радионица током јуна.

Школске радионице у Научном клубу Београд намењене су организованим групама деце свих узраста. Ове групе долазе у пратњи наставника или васпитача из школа и предшколских установа првенствено из Београда, али и других градова у Србији.

Вода, молекул живота
Ти си вода. И твој другар је вода. И твоји родитељи су вода. Па и ваш пас. Сва жива бића се већином састоје од воде, без које није могућ живот на Земљи. Наша планета је има у течном стању, а шта је са осталим планетама? Какве су то особине воде које је чине главним молекулом живота? У овој радионици се бавимо водом из угла хемије, биологије, физике али пре свега из угла нашег свакодневног живота. Видећете да хемија може бити веома занимљива када укључимо нашу машту и када се поиграмо молекулима живота!
Узраст: 5. и 6. разред.

Молекуларни фудбал
Да ли знате која је повезаност између звезда које видимо на небу и предмета који нас окружују? На овој радионици имаћемо прилику да сазнамо нешто о звезданом пореклу елемената и да откријемо неке од веома занимљивих страна молекула. Поменућемо неке од занимљивих форми угљеника у органској и биохемији. У другом делу радионице, центар наших активности биће фулерен, занимљиви молекул који због своје специфичне грађе подсећа на фудбалску лопту! Научићемо нешто више о различитим облицима фулерена, а неке од њих ћемо и самостално направити.
Узраст: 7. и 8. разред.

Деца пројектују град
Наш град је прављен за одрасле. Као и већина других градова. Улице су превелике, семафори су превисоко, степенице су предуге за децу. А сада замислите још дете које користи колица за кретање. За то дете препреке су свуда. Такав град није прилагођен деци са сметњама у развоју. На овој радионици ћемо пројектовати и градити макету инклузивног града у коме ћемо настојати да уважимо потребе свих најраѕличитијих људи и понеких ванземаљаца. У овој радионици учимо о архитектури и урбанизму по мери човека, градимо својим рукама и крећемо се кроз замишљени град! Циљ нам је да радимо на прихватању различитости, али и на способностима да се ставимо у туђу улогу и критички анализирамо свет који нас окружује.
Узраст: вртић, 1. и 2. разред ОШ.

Чорбамат
За ову чорбу математика значи, сабирај, одузимај и са рецептом се снађи! Овај пут је добро да сви умешамо своје прсте како бисмо нашли праву формулу за чаробно јело. Да бисмо успешно направили наше јело, мораћемо да овладамо основним бројевима и операцијама, да нађемо савршену меру, да научимо да делимо и разломцима се служимо. Дођите да заједно сецкамо, меримо, мешамо и кувамо, и у математичком кулинарству се опробамо.
Узраст: вртић, 1-2. разред ОШ.

Магични елемент
Од чега се састоји највише ствари у универзуму? Шта настаје када се елементи удружују? Како исти елементи могу направити сасвим различите материје? Ово је радионица хемије за почетнике, она одговара на основна питања о томе од чега се састоји свет око нас и подстиче децу да апстрактно мисле. На радионици ћемо уронити у океан различитих елемената и посматрати их пажљиво и изблиза, а имаћемо прилику и да сами направимо занимљиве молекуле неких елемената.
Узраст: 5. и 6. разред.

Ардуино у нашој кући
Ардуино је електронска управљачка
јединица. Мала и веома моћна. Кроз радионицу о основама ардуино технологије ђаци ће се упознати са радом микроконтролера и сензора који се данас налазе у готово свим уређајима који нас окружују. Радећи у тиму, ђаци ће моћи да саставе своје системе сензора који би могли да им олакшају поједине кућне послове.
Узраст: 1 - 4. разред СШ.

ДНК и CRISPR
Кратка прича о структури ДНК и примени CRISPR-a у генетичком инжењерингу ће већ на почетку ову радионицу учинити динамичном и интерактивном. Видећемо да је посао научника попут игре у којој треба пронаћи задату секвенцу у великом ланцу ДНК и заменити је одговарајућом у којој се налази генетичка модификација. Дођите, јер игра је озбиљан посао!
Узраст: 1 - 4. разред СШ.

Ко се боји емоција још?
Ко је са нама још од нашег рођења, прати нас увек и свуда и даје боје нашим животима? Некада нас чини намрштеним, некад насмејаним, али је ипак неизоставни део нас самих. То је наша порoдица емоција, коју чине туга, бес, радост, страх и многе друге. На овој радионици учимо да препознамо, разликујемо и именујемо наше и туђе емоције, као и да идентификујемо неке од разлога који могу довести до тога да се осећамо на одређен начин. Хајде да развијамо наше социјалне вештине и емоционалну интелигенцију.
Узраст: 1. и 2. разред ОШ.

** (https://cpn.us20.list-manage.com/track/click?u=82044b6bb6d5dcb998e59e9fd&id=64fe60a56d&e=ab7b71ee84)
** (https://cpn.us20.list-manage.com/track/click?u=82044b6bb6d5dcb998e59e9fd&id=b3062f8477&e=ab7b71ee84)
** (https://cpn.us20.list-manage.com/track/click?u=82044b6bb6d5dcb998e59e9fd&id=965109e708&e=ab7b71ee84)

Остали Регионални центри у Србији